Har du gått och blivit alldeles ... TANT?
Har du gått och blivit alldeles ... TANT? Foto: Shutterstock

9 säkra tecken på att du har blivit tant

Tant är ingen ålder, tant är ett tillstånd. 

Ni vet, när man plötsligt börjar dra gränser, bli arg, eller bara säger ifrån i alla möjliga sammanhang. Ett par år av innesittande har hos många lett till starkare tantmuskler. 

Är du osäker på hur du ligger till? Då kan du göra vårt enkla test. Hur många tantsignaler stämmer in på dig?

Glöm det där med att tant skulle vara något dåligt. Vi skulle säga att det är precis tvärtom - att vara tant är underbart och befriande härligt.

Här är 9 säkra tecken på att du gått och blivit tant!

1. Jublar åt nya lagförslag

Böter för hög ljudnivå på bilstereon, eller vad sägs om körkort för vattenskotrar? Många möter de nyhetsnotiserna med ett hummande och en nick. Inte tanten. Hon klipper ut dem under lyckliga skrockanden, ringar in viktiga ord med rött, fotar dem och lägger ut på Facebook under rubriken ”RÄTT ÅT DEM ALLIHOP”.

2. Dominerar på sociala medier

All ängslighet är som bortblåst. Inlägg efter inlägg, filmer på egna galna danser, kommentarer som går över gränsen ... precis som livet är sociala medier till för att levas. ”Mamma, så där kan du inte skriva”, messar dottern förskräckt efter att tanten postat en fräckis på Facebook. ”Kan jag inte? Jag gjorde det ju alldeles nyss”, svarar tanten. Med en obegriplig smiley som knorr.

3. Säger ifrån när människor cyklar på trottoaren

En tant är aldrig rädd för att säga ifrån! Foto: AaronAmat / iStockphoto

Vet hut! Alla vet att man inte får cykla på trottoaren, men de flesta kliver bara moloket åt sidan och morrar inombords när någon skäggig och halvung person rullar förbi på sin hembyggda lådcykel full med barn och second hand-påsar. Förutom tanten förstås. Hon ställer sig antingen i vägen eller ropar efter ekipaget: ”TROTTOAREN ÄR FÖR FOTGÄNGARE!”

4. Ger svar på tal till tv:n

När det blir extra dumt på tv:n eller radion, då nöjer sig de flesta med att byta kanal eller stänga av. En riktig tant bryter in, från tv-soffan, och gör sin röst hörd: ”Nädu, Lisbeth, nu har du stakat dig på det där namnet för sista gången, nu är det jag som stänger av och sätter på kaffe i stället. Och jag tycker du klär dig lite väl lättsinnigt”. KLICK.

5. Knackar på hos renoverande grannar

Eftersom vi alla satt inne ett långt, långt tag och tvingades höra hur unga grannar rev ut badrum och bilade och borrade i väggar och golv rågades måttet hos många. De flesta skrek i armvecket och höjde volymen på radion. Tanten ringer på hos grannen och undrar: ”Hej. Vad var det egentligen för fel på ert gamla kök?”

6. Hytter med näven åt motorcyklar med överdrivet ljud

Detta gäller inte alla motorcyklar. Bara dem som låter som lågtflygande jetplan mitt i innerstaden. De som får alla att tystna eftersom samtal blir omöjliga i 15 sekunder medan de knattrar förbi. Fast tanterna tystnar inte, de skapar grupper på Facebook, bjuder in grannar till grupperna och börjar samla in namn till protestlistor.

7. Pratar med okända

Här kommer jag – och jag tar plats. Tanten är inte rädd för att närma sig främlingar. Foto: SilviaJansen / E+

Den där universella(?) skräcken för att närma sig främmande människor har tanten släppt. Om hon ser en intressant person på bussen hälsar hon. Om hon känner för det visar hon bilder på barnbarnen för kassören på Ica, de andra får vänta. Vill hon kommentera vädret för en förbipasserande är det deras förbannade plikt att lyssna, menar tanten.

8. Låtsas ta bilars registreringsnummer

Övergångsstället är tantens heliga mark. Således ser hon inte med blida ögon på slarviga tvärnitar strax före övergångsstället, när hon redan tagit ett par steg ut. Tantens hemliga vapen är att gå ÄNNU långsammare och samtidigt stirra på registreringsnumret, för att sända ut signalen: ”Nu går jag hem och googlar ditt bilnummer, sen får vi se vad som händer ...”

9. Dissar ”Allsång på Skansen”

Det är ingen skam i att tycka att det var bättre förr, speciellt när det verkligen VAR bättre förr. Allsång på Skansen har ju blivit barn-tv, tycker tanten. Är de ens myndiga? Det finns inget hjärta i Stockholm i mitt hjärta om den inte sjungs av någon som under sin livstid åtminstone drabbats av högt blodtryck eller gikt, och varit gift minst tre gånger.

LÄS OCKSÅ: Amelia Adamo: ”Det gör ont att bli ful” 

LÄS OCKSÅ: Strömstedts om konflikrädslan: ”Svärmor tyckte vi skulle bråka mer”