Till vänster: Kathrin Puff, chefsvinmakare på anrika vinhuset Kloster Eberbach i Tyskland.
Till vänster: Kathrin Puff, chefsvinmakare på anrika vinhuset Kloster Eberbach i Tyskland. Foto: Sven Moschitz, Shutterstock

8 mars-special: Nio power-pavor från kvinnliga vinmakare

Fram till så sent som 1960-talet var kvinnor bannade från vissa vinkällare, det ansågs nämligen att våra hormoner kunde göra vinet surt, något som det vittnas om i boken Women of Wine: The Rise of Women in the Global Wine Industry. Idag görs det jättekliv mot en mer jämställd vinbransch och ute i vingårdarna kryllar det av nu av kvinnliga vinmakare. Här är nio utvalda power-pavor att ladda upp med inför internationella kvinnodagen.

*BS = Beställningssortimentet. Källa till fakta: Boken Women of Wine: The Rise of Women in the Global Wine Industry

RÖTT. Chiara Condello 2017 (91224), Italien, 149 kr i BS.
Vinmakare: Chiara Condello, Italiens nya ”queen of sangiovese”, som jobbar enligt ekologiska principer för att skapa balanserade viner med tydligt ursprung och ren frukt.
Vinet: Stramt och elegant vin på druvan sangiovese. Rent och snyggt med doft av körsbär, romanticatomater, plommon, torkade örter och kanel. Subtila tanniner som bäddas in av fruktigheten. Pangvin för pengen!
Betyg: 5/5

RÖTT. Mariposa Reserva 2018 (2002), Portugal, 159 kr.
Vinmakare: Lúcia Freitas, som vill skapa viner med respekt för vintraditionen i portugisiska regionen Dão, men också värna naturen i området.
Vinet: Vin på Portugals kraftdruva Touriga nacional. Här hittar vi björnbär, plommon, salvia, lakritspipa, turkisk peppar, örter. Medelfylligt med slipade tanniner och fin balans. Testa till ugnsbakad rotselleri med brynt salviasmör. Betyg: 4/5

RÖTT. Istine Chianti Classico 2018 (2309), Italien, 159 kr.
Vinmakare: Angela Fronti, lysande vinmakarstjärna i Chianti, Itailen, som skapar viner med energi och elegans.
Vinet: Chianti classico som för tankarna till myllriga pastamiddagar i Italien. Doft av solmogna körsbär, salvia, fatkryddor, touch av kryddnejlika och en något floral ton. Bra tryck i smaken med mörka körsbär, lite plommon, kryddor och en puff kanel som samspelar fint i gommen. Allt till en balanserad matta av sandiga tanniner och en frisk touch som av tranbär. Klockren chianti som nyss lanserats i fasta sortimentet. Drick till en pasta bolognese mitt i veckan samtidigt som du planerar något tokigt att se fram emot i vår. Välkommen tillbaka, livet!
Betyg: 4/5

RÖTT. Brancaia Chianti Classico 2018 (70725), Italien, 169 kr i BS
Vinmakare: Barbara Widmer, som håller till i Toscana och sedan 1998 är ansvarig för vinmakandet på Brancaia efter sina föräldrar. Studerade från början till arkitekt, men föll för vinets fascinerande värld och utbildade sig till oenolog
Vinet: Magisk chianti classico sprängfylld med röd frukt, mörka körsbär, lätt kryddighet och med ett elegant och stramt avslut. Kanonvin! Sippa på till en pasta bolognese eller lasagne.
Betyg: 5/5

VITT. Kloof Street Chenin Blanc 2020 (73702), Sydafrika, 139 kr i BS.
Vinmakare: Andrea Mullineux, som tillsammans med sin man Chris driver Mullineux Family Wines i sydafrikanska Swartland sedan 2007. De träffades på en vinfestival i Champagne – resten är en vinös kärlekshistoria. Så romantiskt!
Vinet: Ett vin med busig och pigg doft av päronsplitt, mango, passionsfrukt och limefudge. Oljig munkänsla och sprittande syra. Läckert till citronkyckling med örtrostad potatis.
Betyg: 4/5

VITT. Gamlitz Sauvignon Blanc 2019 (4681), Österrike, 149 kr. EKOREKO!
Vinmakare: Katharina Tinnacher, som 2013 tog över egendomen där familjen producerat vin sedan 1700-talet, och började då ställa om till ekologiskt jordbruk
Vinet: Suverän Sauvignon blanc med frisk doft av sval stenfrukt, fläderblom och päron. På tungan landar gul frukt, vita vinbär och salt mineral. Hint av vitpeppar och en örtighet på slutet. Låt vinet lufta lite för att öppna upp sig!
Betyg: 4/5

MOUSSERANDE. Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne (7725), Frankrike, 150 kr.
Vinmakare: Clotilde Davenne, en erfaren vinmakare som håller till i Chablis, och hon gör viner som andas elegans, skärpa och fräschör.
Vinet: Bubblande standardhandske i Systembolagets fasta sortiment. Doften är friskt guläpplig och elegant med blyga toner av kex och nougat. Krispigt, fräscht och fruktigt med lätt grapefruktbeska på slutet. Perfekt som aperitif!
Betyg: 4/5

RÖTT. Trebbiolo Rosso La Stoppa 2019 (93444), Italien, 185 kr. OBS! Tillfällig lansering den 2 mars.
Vinmakare: Elena Pantaleoni, som jobbar hårt för att skapa viner som smakar av sitt ursprung och klimat i italienska Emilia-Romagna. Naturvin eller inte, men Elena vill skapa vin med så lite påverkan, och så stort uttryck, som möjligt.
Vinet: Här har vi ett vin bestående av 80 % barbera 20 % bonarda. Ungt och spänstigt av mörka körsbär, lätt stjälkig ton med inslag av blåbär, örter, lingon och en pikant kryddighet som av svartpeppar. Friskt och klunkigt med finlemmad struktur. Jäkligt gott helt enkelt!
Betyg: 5/5

VITT. Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2019 (5810), Tyskland, 109 kr.
Vinmakare: Kathrin Puff, som efter flera år som vinmakare i Thailand, nu basar över vinmakningen hos tyska Kloster Eberbach. Hon är engagerad i att skapa en hållbar vinproduktion framåt, i en tid av brinnande klimatförändringar.
Vinet: Blygt floral doft med inslag av päron, honung och melon. Smak av vit persika, solmogen citrus, äpple och honung. Ett välbalanserat vin med måttlig sötma som vackert balanseras upp av den höga syran.
Betyg: 5/5
Kathrin tipsar:
”Eftersom det här är ett vin som är halvtorrt, alltså har lite sötma i sig, passar det utmärkt till asiatiska rätter med lite hetta – då sötman i vinet balanserar hettan i maten”.

Kathrin Puff är vinmakare på Kloster Eberbach som gör främst rieslingviner i Rheingau Tyskland. Foto: Sven Moschitz

MINI-INTERVJUN

– Idag viftar jag bort dumma kommentarer
Kathrin Puff
är sedan 2018 chefsvinmakare på anrika vinhuset Kloster Eberbach i tyska vindistriktet Rheingau. Här görs rieslingviner av hög kvalitet och även en del pinot noir. Kathrin är en av allt fler kvinnor som tar plats i en fortfarande mansdomnierad bransch.
Hur startade ditt vinintresse?
– Jag har alltid gillat att jobba ute i naturen, så jag pluggade biologi, och efter att jag hjälpt till med skörden på ett vineri blev jag fast. Jag gillar livsstilen.
Kvinnor är fortfarande i minoritet i vinbranschen. Märks det av?
– Om jag kollar på Australien, Nya Zeeland och USA så ser jag fler kvinnliga vinmakare där än någon annanstans, också i högre positioner. Men det är fortfarande en ojämställd bransch, och visst har jag tidigare i min karriär stött på kommentarer eller händelser som jag insett har berott på att jag är kvinna och inget annat, säger Kathrin och fortsätter:
– Jag har inga sådana upplevelser idag, här på Kloster Eberbach. Men nu är jag 42 år, jag är äldre, och skulle det hända igen i framtiden skulle jag vifta bort sådant med att tänka: ”Okej, han har uppenbarligen problem med kvinnor, get over it”.