Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

3 obekväma stjärnskott vi älskar just nu

Vi älskar skeva, stökiga stjärnskott!

Vi gillar så klart de snygga och snälla också, men när kvinnorollerna är evigt modiga, starka och ärliga blir det urtråkigt till slut.

Céline Buckens, 25: Spydig och sårbar

Céline Buckens gör succé i BBC-serien ”Showtrial” som du kan streama gratis på SVT Play.Céline Buckens gör succé i BBC-serien ”Showtrial” som du kan streama gratis på SVT Play.Céline Buckens gör succé i BBC-serien ”Showtrial” som du kan streama gratis på SVT Play.
Céline Buckens gör succé i BBC-serien ”Showtrial” som du kan streama gratis på SVT Play. Foto: BBC/SVT

Vem: Céline Buckens, 25, aktuell som Talitha Campbell i whodunnit-dramaserien ”Showtrial” på SVT Play.

Därför älskar vi henne: Hos en mindre skicklig skådespelare skulle den högdragna rikemansdottern Talitha bli schablonmässig. Hon skulle drunkna bland alla trötta nidporträtt av överklassen. Men Buckens skänker den oändligt bortskämda tjejen med de knallgröna naglarna en intressant mix av spydighet och sårbarhet. Talitha anklagas för att ha dödat sin före detta vän Hannah i en sexlek – och att hon sprider nedlåtande sarkasmer omkring sig med jackan slarvigt hängande över axlarna hjälper knappast. Men precis som hennes coola försvarsadvokat kan man som tittare inte värja sig. När Talitha hör talas om vännens försvinnande och drygt svarar ”hashtag be för henne” går det inte att mota bort ett förtjust leende.

Hon gör en spydig och sårbar tolkning av den bortskämda överklasstjejen

Kuriosa: Céline är brittisk men föddes i Bryssel och talar flytande franska. Hon har regisserat och skrivit kortfilmen ”Prangover”, en lågmäld komedi om en bakfull kvinnas nojor efter ett engångsligg. 

Här har du sett henne förr: I Steven Spielbergs ”War horse”, där hon gjorde sin skådespelardebut som 14-åring. Och som Kitty Langham i avsnitt 7 av första säsongen av kostymserien ”Bridgerton”. 

Zendaya Coleman, 25: Manipulativ och empatilös

Zendaya Coleman spelar strulig tonåring i tokhajpade tv-serien ”Euphoria”.Zendaya Coleman spelar strulig tonåring i tokhajpade tv-serien ”Euphoria”.Zendaya Coleman spelar strulig tonåring i tokhajpade tv-serien ”Euphoria”.
Zendaya Coleman spelar strulig tonåring i tokhajpade tv-serien ”Euphoria”. Foto: HBO, ALBUM / ALBUM WWW.ALBUM-ONLINE.COM

Vem: Zendaya, 25, aktuell som Rue Bennett i tonårsdramat ”Euphoria” på HBO Max.

Därför är hon så älskvärd i rollen: För att hon är på riktigt och tillåts vara ”ful” som inga andra tonårskaraktärer förr. Rue har diagnostiserats med allt från att vara bipolär till lättväckt ångest. Nyligen drogfri efter ett livslångt användande kommer hon efter en sommar av rehabilitering hem igen inför sista året på high school. Helt utan avsikter att förbli nykter. Det är svårt att älska en missbrukare som är så här manipulativ och empatibefriad men Zendaya fyller hela sitt väsen i rollfiguren på ett sätt som gör att vi ömmar för henne ändå. Rue förtjänar att nämnas i samma andetag som klassiska antihjältar som Tony Soprano och Don Draper. 

Hon är den yngsta kvinnan någonsin att kamma hem en drama-Emmy

Kuriosa: Zendaya blev den yngsta kvinnan någonsin att kamma hem en drama-Emmy för sin roll i ”Euphoria”. Hennes fullständiga namn är Zendaya Maree Stoermer Coleman och båda föräldrarna är lärare. 

Här har du sett henne förr: I det stiliga, avskalade Netflix-dramat ”Malcolm & Marie” och under 7 minuter i gåshudsfesten ”Dune”, där hon kommer ha en mycket mer framträdande roll i uppföljaren som ska spelas in senare i år. 

Kristine Kujath Thorp, 29: Älskvärd strulkvinna

Kristine Kujath Thorp och Nader Khademi i den norska filmen ”Ninjababy”.Kristine Kujath Thorp och Nader Khademi i den norska filmen ”Ninjababy”.Kristine Kujath Thorp och Nader Khademi i den norska filmen ”Ninjababy”.
Kristine Kujath Thorp och Nader Khademi i den norska filmen ”Ninjababy”. Foto: EVERETT COLLECTION / EVERETT COLLECTION TT NYHETSBYRÅN, JAVAD PARSA / NTB TT NYHETSBYRÅN

Vem: Kristine Kujath Thorp, 29, aktuell som Rakel i dramakomedin ”Ninjababy” på SF Anytime och TriArt Play

Därför är hon så älskvärd i rollen: Har den så kallade glimten i ögat och varvar flyhänt det milda med det översvallande i sitt spel. Hennes 23-åriga serietecknare Rakel är själva definitionen av ”älskvärd strulkvinna”. ”Det här är som Mamma Mia!”, konstaterar bästisen Ingrid sen Rakel upptäckt att hon trots frånvaron av en svällande mage är havande i sjätte månaden; en period hon rumlat sig igenom via fyllor och engångsligg. Den enda möjliga pappan är en slarvig knullkompis som hon kallar ”Pitt-Jesus”. Att den här norska pärlan inte är lika känd som graviditetsklassikern ”Juno” kan förklaras av att Rakel får vara kåt utan att skämmas och att berättelsens upplösning är utpräglat norsk och allt annat än Hollywoodanpassad. 

Hon får vara kåt utan att skämmas i denna norska pärla

Kuriosa: Rättvist vann Kristine en norsk Amandastatyett för sin autentiska gestaltning i ”Ninjababy”.

Citatet: ”Det var viktigt att Rakel var en vanlig, rufsig och ojordad norsk jänta som man inte ser så ofta på film. Vi ville inte göra henne till något offer utan en både stark och sårbar rollfigur som överraskade oss.”

LÄS MER: Ska jag berätta om mitt stökiga förflutna? Psykologen svarar 

LÄS MER: Game of Thrones på riktigt