Amelia Adamo och Kerstin Särneö har listat några av de bästa böckerna från 2021.
Amelia Adamo och Kerstin Särneö har listat några av de bästa böckerna från 2021.

13 bra böcker att ge bort i jul – till både stora och små

Toppentips till julsäcken. Det finns hårda paket för alla. M-Magasins bokredaktör Kerstin Särneö har botaniserat bland årets favoriter och valt ut allt från historiska härligheter till drabbande romaner, starka serier och bästa biografierna. Amelia Adamo har listat fina barnböcker.

amelia

1. Nära naturen

Tomas Bannerheds naturlyriska En vacker dag berörde mig mycket och jag har gett bort den som present till flera vänner. I korta texter skildrar han ett dygn i maj och funderar över livets betingelser. Perfekt för naturälskande finsmakare.

2. Familjeroman

Ann-Helén Laestadius helt enastående Stöld blev förtjänstfullt framröstad av läsarna som Årets bok 2021. Vackert och gripande om renskötarliv och samernas utsatthet. Läs, lär och njut av språket.

3. Klapp med krim

Malin Thunberg Schunkes Bara ett spel sitter som en rökare i krysset när hon kunnigt och drivet binder ihop den smutsiga fotbollsvärlden med terrorism och internationellt polisarbete i Haag.

4. Frossa i Feelgood

Dina färger var blå av Marcus Jarl blev Årets feelgood 2021. En relationsroman som utmanar genrens gränser med sina starka skildringar av psykologisk smärta och död. Men till sist ger den ändå läsarna hopp och tro på människors förmåga att läka.

5. Bästa biografi

Författaren Birgitta Stenberg ville ”lyssna till allt, skapa om allt och få läsare att haja till”. Litteraturvetaren Paul Tenngart väver i Världen väntar på mig på ett insiktsfullt, kunnigt och respektfullt sätt ihop hennes liv med hennes verk. Plötsligt förstår jag ännu mer varför hennes Kärlek i Europa skakade om mig och många andra när den kom 1981.

6. Lär av livet

Oj, så starkt det blir när Fanny Ambjörnsson ger röst åt sin multihandikappade lillasyster i Om Nadja. Hon rannsakar familjemönster och försöker förstå ett liv som var helt beroende av andra människors omsorger.

6. Strålande fakta

Vad hände egentligen när pandemin drog över världen? Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor är klartänkt, saklig och pedagogisk i Pandemier! Med lätt hand och stor kunskap reder hon ut vad vi faktiskt vet och förklarar hur kunskap växer fram. Nödvändig och absolut strålande faktabok.

7. Starka serier

Samhällsdebatter kan föras i akademiska essäer eller vara bildliga knytnävsslag i känslomagen. En ny Liv Strömquist är till exempel alltid tankeväckande, provocerande, eftertänksam och framför allt rolig. I Inne i spegelsalen djupborrar hon i synen på skönhet.

8. Härlig historia

Ulrika Kärnborg lyckas i Lejonburen ge en delvis ny bild av drottning Kristina. Vem hon var, intrigerna kring kungamakten och längtan efter lycka. En historisk roman som vilar i trygga språkliga händer.

LÄS OCKSÅ: ”Kan jag be gästerna swisha för julkalaset?”

För de yngre läsarna: Julgrisar och Astrid-klassiker

Amelia Adamo har valt ut tre böcker att läsa tillsammans inför julen, och två att slå in i glansigt papper.

1. En jul i Småland för länge sen

Av Astrid Lindgren och Cecilia Heikkilä
Alla åldrar

Det är nästan så att man hör Astrid Lindgren själv berätta om sina småländska jular när man läser boken. Orden är lite gamla, (”är detta min faders boning?”) men fungerar utmärkt tillsammans med de nya illustrationerna. En bok som berättar om hur det var att fira jul för hundra år sen. Färre klappar, mer värme. Men ungefär samma traditioner som idag. En Astrid Lindgren-jul är tidlös och längtansvärd.

2. Julegrisen

Av J K Rowling
Illusterad av Jim Field
Ålder 5–10 år

En julklassiker, tror bokförlaget om Harry Potter-författaren J K Rowlings senaste verk. Det är en hjärtevarm, magisk julsaga, ett äventyr med barnet Jack och hans jakt tillsammans med julgrisen för att finna sitt bortkastade gosedjur. Författaren vet hur man använder sig av symboler som makt, förlorare, kärlek och skönhet, sådant som kan stå i vägen i en högläsningsbok för mindre barn men som skapar en extra läsfest för en farmor. Det är mycket skickligt. Boken är röd och guldig, som en jul ska vara.

3. Julmysteriet

Av Lisa Bjärbo och Matilda Ruta
Ålder 5–9 år

Det är mycket jul i den här boken. Här finns allt från pepparkaksbak till granhuggning, men med en tvist: mysteriet med de försvunna julsakerna. Sen ställer mammas nya fästman och hans barn till det när de också vill fira jul med Ebbe och Märta. Ebbe försöker, för han vill ha en bra jul, men hans storasyster Märta avskyr tanken. Alla med besvärlig tonåring kommer att känna igen sig. Varje kapitel är en dag, vilket är fiffigt – då kan man läsa ett lagom stycke varje dag. Den börjar med den 1 december, och när äntligen julafton kommer och de försvunna julänglarna är på plats, ja då är det en God jul och boken utläst. En varm, påhittig julberättelse där man kan få hjälp med att bygga upp en jul i en modern bonusfamilj.

4. Djurens rekordbok

Katharina Vestre och Linnea Vestre
Ålder 6–12 år

Jag minns när jag för 35 år sen läste en variant av den här rekordboken. Den blev sönderläst. Mina pojkar älskade rekord. Nu är det deras barn, och med samma kärlek till rekord. Vilket djur hoppar högst, luktar värst, är giftigast, snabbast eller har den längsta tungan? Räkna med att den här rekordboken kommer att användas många gånger, och till slut vet du också att en vampyrfladdermus suger 2 matskedar blod men nejonögat får i sig ett helt glas i ett sug. Ståtlig bok med ett minus för oss med äldre ögon, det är lite svårläst här och där. Men låt inte det stå i vägen. Rekorden regerar!

5. Bara rumpor i backen

Av Annika Leone och Bettina Johansson
Ålder 3–8 år 

Första boken Bara rumpor av samma radarpar blev en succé med alla sina skojiga rumpillustrationer. Den här (nr 2) är inte lika överraskande, men har samma glada humör, och i den här förekommer också papparumpor. Boken handlar om första vinterlovet i fjällen för Mira, bokens utforskande lilla tjej, och inte bara backarna klaras av – också vinterbadet. Och hur är det med de bara rumporna? Jo, de är flitigt förekommande.

LÄS OCKSÅ: Tilde de Paula Eby: ”För mig är julen hundra procent kravlös”

LÄS OCKSÅ: Läsarfrågan: Måste vi fira jul hos hans trista föräldrar?