Några av kvinnorna vi imponeras och inspireras av lite extra i år.
Några av kvinnorna vi imponeras och inspireras av lite extra i år.

12 kvinnor vi vill hylla lite extra på internationella kvinnodagen!

På internationella kvinnodagen vill vi på amelia uppmärksamma några av de kvinnor som fått oss att dra på smilbanden, har skapat förändring, lärt oss något, krossat normer – och skrivit historia. Här är 12 powerladies att inspireras av. 

1. Glädjespridare från Glada Hudik

Emma Örtlund spred glädje på amelias omslag. Foto: amelia

När filmen Catwalk hade premiär i början av 2020 fick funktionsnedsatta Emma Örtlund från Glada Hudik-teatern sitt efterlängtade ­genombrott. amelia fick vara med på ett hörn – och i nummer 3 agerade hon omslagsmodell och spred sin aldrig sinande glädje och kloka livsfilosofi: ”Vi är också unika människor och vi måste också få glänsa.”

3 x barriärbrytare inom sporten

Banbrytande kvinna som skriver historia. Foto: Cal Sport Media / TT NYHETSBYRÅN

2. Sarah Thomas är namnet på världens första kvinnliga Superbowl-domare. Hon skriver historia genom att vara med och döma i denna typiskt maskulina sport med en stark tradition i USA. 2015 blev hon också den första kvinnan att döma en NFL-match. Prestigefyllda uppdrag. 

Bakom varje framgångsrik man står en hårt arbetande mamma. Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYR¿N

3. Helena Duplantis har närt sonen Arman Duplantis, världens bäste stavhoppare, vid sin barm – men också rest land och rike runt och agerat tränare. Bakom varje framgångsrik man står en morsa som slitit arslet av sig. Heja Helena!

Frida tog två silver under årets VM i Oberstdorf. Foto: TT NYHETSBYRÅN

4.  Frida Karlsson, vår egen skidmästarinna som blev förs­ta svenska att vinna Holmenkollens tremil och besegrade norska giganten Johaug. Vi ser fram emot att fortsätta följa henne i spåren!

Krossar glastak

Kamala Harris, vilken otrolig kvinna! Foto: Matt Slocum / TT NYHETSBYRÅN

Kamala Harris skrev historia när hon den 20 januari svors in som USA:s vicepresident. Tidigare vicepresidenter har uteslutande varit vita män, och Kamala Harris skriver in sig i historieböcker som den första, svarta, asiatiska kvinnan att överta posten. Vi jublar!

Visselblåsare i pandemin

IVA-läkaren som gjort succé i tv-rutan. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYR¿N

Varje år utser nyhetsmagasinet Fokus Årets svensk, och 2020 tillföll titeln IVA-läkaren Karin Hildebrand. Utöver att ”ta egna initiativ” och uppvisa ”övermänsklig uthållighet” tog sig Hildebrand ”också tid att berätta offentligt om arbetet och om de brister som gjorde uppgiften än svårare”, heter det i motiveringen. Hon har under pandemiåret synts i tv-rutan i flera nyhetsprogram.

Skådis att hålla ögonen på

Gizem Erdogan – ett namn att hålla koll på. Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gizem Erdogan har under våren synts i hyllade SVT-serien Den tunna blå linjen, där hon skildrar livet som polis i Malmö. Men hon har även spelat i filmerna Svenskjävel, Dröm vidare (som hon fick en Guldbagge för, som Bästa kvinnliga biroll). Priset som Årets kvinnliga skådespelare kammade hon hem på Kristallen-galan 2020, för sin prestation i tv-serien Kalifat. Vi fortsätter att hålla ögonen på Gizem i år!

Kunskapsspridare med komisk ådra

Emma Frans kan konsten engagera. Foto: Janerik Henrsson/TT / TT NYHETSBYR¿N

Emma Frans är forskaren och epidemiologen på allas läppar just nu, och medan många växlat ner under pandemiåret 2020 har Emma varit en av de flitigast anlitade experterna. Nyligen mottog hon medalj av kungen för att ha spridit kunskaper om vetenskap och forskning. ”Det lönar sig att göra memes med kungen”, kommenterar hon på instagram.

Författare med fint fokus

Skriver barnböcker med enkelt språk och vackra illustrationer. Foto: Pere_Pascual / Pere_Pascual

Små människor, stora drömmar är en barnboksserie skapad av författaren Maria Isabel Sánchez Vegara som med enkelt språk och vackra illustrationer av Anke Weckmann låter sina läsare följa vägen från små flickors drömmar till att bli berömda personer inom områden som design, konst och forskning. Kvinnor som bland andra uppmärksammas är Amelia Earhart, Greta Thunberg, Frida Kahlo, Marie Curie och Anne Frank.

Utbrytarprinsessa

Meghan krossar normer. Foto: MEGA / TT NYHETSBYRÅN

Att våga krossa normer när det kommer till det stelbenta brittiska kungahuset kräver sin powerlady, och här har vi henne; Meghan Markle, som tillsammans med sin make prins Harry valt att bryta sig loss från kungahuset. Att hon dessutom valde att prata öppet om sitt missfall som skedde i somras har också gett oss en mänskligare bild av de annars svåråtkomliga kungligheterna. You go, Meghan!

Ett gott exempel

Prinsessan kavlade upp ärmarna när vården ropade på hjälp. Foto: TT NYHETSBYRÅN

När covid-19 svepte in över landet, och den pressade vården ropade på hjälp, så kavlade ­prinsessan Sofia upp ­ärmarna och anmälde sig som frivillig till Sophiahemmet i Stockholm. Här har hon avlastat vården på sitt sätt och föregått med gott exempel. Vi applåderar!

Onanist? Javisst!

Ida Engvoll är strålande i Kärlek & anarki. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Tv-serien Kärlek & anarki tog oss med storm (har du missat? Sträckkolla den på Netflix!), och Ida Engvolls insats som smågalen småbarnsmamma som flörtar brallorna av en yngre kollega har varit uppiggande i pandemimörkret. Bäst? Hennes ocensurerade onani­scener. Mer kvinnlig njutning i tv, tack!

LÄS OCKSÅ: Så vinner du fajten när dina manliga kollegor snor dina idéer