Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Margareta, 59, och Eva, 69, ger dig de bästa stylingknepen för en snygg stil efter 55.Margareta, 59, och Eva, 69, ger dig de bästa stylingknepen för en snygg stil efter 55.Margareta, 59, och Eva, 69, ger dig de bästa stylingknepen för en snygg stil efter 55.
Margareta, 59, och Eva, 69, ger dig de bästa stylingknepen för en snygg stil efter 55. Foto: PETER KNUTSON

Margareta och Eva blev influencers efter 55 – gör succé

I Sverige finns en massa kända influencers – men de flesta är unga tjejer under 30. 

Här är två 55+ kvinnor som ville bryta normen och kastade sig ut på Instagram 

Möt Margareta Lunde-Martinson, 59, och Eva Wikner Granström, 69, som inspirerar tusentals kvinnor med sina klädstilar! 

Margareta Lunde-Martinson jobbade tidigare som sjuksköterska. I dag är hon modeinfluencer med en hängiven följarskara på strax under 50 000 på Instagram. Det är glada färger, peppiga filmer och massor av inspiration på hur man med enkel styling får till klockrena outfits. Hon är beviset på att mode inte har någon ålder. 

– Byxor är mitt favoritplagg, även till fest! Man ser mer av kroppen i byxor vilket jag gillar. Jag vill inte gömma mig i för voluminösa klänningar, även om jag bär klänning ibland på sommaren, säger Margareta. 

– Har jag en deppig dag piggar jag upp mig med färg. Och hellre festliga sneakers än högklackat. 

Margaretas bästa stylingknep 

Margaretas filosofi är enkel: ”Man kan vara sexig i allt”.  Hennes modefavoriter är keps, skinnjacka, jeans och sneakers.Margaretas filosofi är enkel: ”Man kan vara sexig i allt”.  Hennes modefavoriter är keps, skinnjacka, jeans och sneakers.Margaretas filosofi är enkel: ”Man kan vara sexig i allt”.  Hennes modefavoriter är keps, skinnjacka, jeans och sneakers.
Margaretas filosofi är enkel: ”Man kan vara sexig i allt”. Hennes modefavoriter är keps, skinnjacka, jeans och sneakers. Foto: PETER KNUTSON

1. Jag försöker tänka balans och kontraster. Har jag tajta brallor är det voluminöst upptill. Om jag har en kort kjol eller shorts blir det en bylsig tröja till. Eller tvärtom: om jag har vidare byxor får överdelen gärna vara figurnära.

2. Jag känner mig personligen inte bekväm i urringat, tajt och kortkort i samma outfit, även om det anses sexigt. Man kan vara sexig i allt, även andra typer av plagg. Viktigast är att det känns bra.

Margareta Lunde-Martinson

Gör: Tidigare sjuksköterska. Föreläsare, utbildare, influencer.

Ålder: 59.

Bor: Uddevalla.

Familj: Maken Stefan, fem barn och två barnbarn.

Instagram: @margaretalundemartinson

 

Margaretas bästa shoppingtips 

Gå till fysiska butiker: Jag köper väldigt få saker online. Dels för att jag vill känna på plagget först, dels för att jag är lite bekväm och kanske inte orkar skicka tillbaka det om det inte passar.

Gå inte bara till de vanliga kedjorna: Det finns en multibrandbutik i Västsverige som heter Pondus & Brands. De har ett stort utbud av flera fina modemärken i olika prisklasser.

Mixa budget och lyx: Jag mixar gärna lite dyrare märken som Hunkydory, Odd Molly, Selected Femme och Samsøe & Samsøe med budgetfynd från Lindex. Arket tycker jag också mycket om.

Leta fram gamla favoriter: En period köpte jag mycket second hand, men inte nu. Jag äger dock en del begagnade plagg som jag gillar och bär fortfarande, som en jeansjacka från Levi’s.

Eva Wikner Granström, 69: ”I dag har jag glädje av min ålder”

Evas modefavoriter är kavaj, klänning, väst, hatt, svarta snörkängor och smycken.Evas modefavoriter är kavaj, klänning, väst, hatt, svarta snörkängor och smycken.Evas modefavoriter är kavaj, klänning, väst, hatt, svarta snörkängor och smycken.
Evas modefavoriter är kavaj, klänning, väst, hatt, svarta snörkängor och smycken. Foto: PETER KNUTSON

Eva Wikner Granström var gallerist tidigare i livet. Nu, som 69-åring, tar hon plats som modeinfluencer på Instagram. Hon gillar vintage och oväntade kombinationer.

– När jag ligger i sängen på morgonen kan jag fundera vad jag ska ha på mig och så tar jag på mig det och det känns helt rätt. Först när jag kommer ut märker jag hur jag sticker ut. Men det är mitt sätt att uttrycka mig, säger hon.

– Jag bär vackra och kvinnliga kläder vid alla tillfällen och har klänning även när jag bara ska vara i trädgården.

Ett favoritplagg för Eva är kavajen, ett ”oerhört praktiskt plagg”.

– Jag gillar att klä mig så att kroppen formas snyggt. En färgad kavaj till en i övrigt neutral outfit lyfter allt och skapar en helhet”, säger Eva. 

Eva Wikner Granström

Gör: Influencer, affärscoach, varumärkesstrateg, fd gallerist.

Ålder: 69.

Bor: Borlänge.

Familj: Maken Kjell, två vuxna söner och svärdöttrar, fyra barnbarn.

Instagram: @eva_wikner

Eva bästa lager på lager–knep

1. l Ibland känner jag mig inte bekväm i kortärmade plagg. Då bär jag gärna en tunn, svart, långärmad sweatshirt i skön bomull från Uniqlo under.

2. Jag gillar klänning, men gärna med byxor under – då känner jag mig mer personlig!

3. Västar i olika material, stickade eller i linne, blir ett fint mellaninslag i många outfits. Dessutom ett sätt att förändra en vid klänning så att silhuetten blir mer kroppsnära. 

Så får Eva en personlig stil

Knappar: Det har varit ett stort intresse hela mitt liv. Jag köpte en lila sammetskavaj med fula plastknappar som jag bytte ut till pärlknappar. Om ett plagg tappar en knapp syr jag i en udda vilket direkt ger plagget extra karaktär. Har jag en kofta som det går hål i, lagar jag hålet med en knapp, då blir det ännu mer min kofta.

Sjalar: Jag älskar sjalar i olika färger, har hur många som helst.

Second hand: Helst shoppar jag begagnat. Myrorna, Stadsmissionen, Erikshjälpen och second handbutiken Camillas kläder på Kungsholmen i Stockholm. Det går att göra riktiga fynd om man köper vintage och second hand på mindre orter. Exempelvis köpte jag mitt Chanelarmband på Emmaus i Borlänge, där är inte konkurrensen från andra köpare lika stor!

LÄS MER: 50 + guide: Hitta bästa frisyren för din hårtyp

LÄS MER: Min man vill inte hjälpa mig med pensionen