Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Linda Skugge är författare och krönikör. Hon skriver krönikör för amelia och är också skribent på Expressens kultursida.
Linda Skugge är författare och krönikör. Hon skriver krönikör för amelia och är också skribent på Expressens kultursida.
Linda Skugge är författare och krönikör. Hon skriver krönikör för amelia och är också skribent på Expressens kultursida.
Linda Skugge är författare och krönikör. Hon skriver krönikör för amelia och är också skribent på Expressens kultursida. Foto: Anna-Karin Nilsson, Instagram @lindaskugge

Linda Skugge: ”Jävlar, vad männen dreglade över min kropp”

Linda Skugge kände sig alltid som den fula, den som ingen ville ha. Idag njuter hon av sin vältränade kropp. 

Den är en revansch på de snygga seglarkillarna i flätstickade Boomerang-tröjor, de som valde bort henne för de blonda med större bröst. 

Den är en symbol för att kvinnor får träna för att vilja vara snygga.

”Min kropp är ett enda stort fuck you”, skriver hon.

Linda Skugge

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag lider av omvänd dysmorfofobi. När jag speglar mig ser jag en fantastiskt vältränad och snygg kropp som liknar Lady Gagas i ”Telephone”-videon. Trots att jag är hela tretton år äldre än hon. Alternativt ser jag något härligt deffat med inslag av belgian blue-muskler. Lite beroende på hur hårt jag gymmat dagen till ära. Jag kan inte få nog av att titta på min egen underbara skapelse till kropp. Och njuta av att all tid jag lagt ner verkligen gett resultat.

Som ett straff för att jag alltid varit den fula, den äckligt magra. Den ingen ville ha.

Jag har en fantastisk nakenvideo, no filter, som är det första jag skulle rädda om det började brinna. Den ska jag nämligen visa för barnbarnen. Lite som att Lill-Babs ville ha en bild på sina vältränade biceps på väggen den sista tiden på hospice.

Men det pågår tydligen en debatt om att influencers är jättedumma som inte ”erkänner” att de tränar för att bli snygga. Att de i stället ljuger och säger att de tränar för att må bra.

Jag undrar varför man måste ”erkänna” saker. Och varför får man inte vilja bli snygg? Jag tränar för att jag vill göra mig snyggare, få den för min ålder snyggaste kroppen och sedan inte låta någon röra den. Som ett straff för att jag alltid varit den fula, den äckligt magra. Den ingen ville ha. Jag ser det som det ultimata straffet.

Det går inte en dag utan att jag tänker på den där dagen i ytterskärgården för något år sedan då en knubbig, jättekort seglarman från Djursan bad mig ta av mig skorna inne i klubbhuset för ”det ser så tråkigt ut”. Och jag lydde! Och sedan, mitt i natten när han aspackad gick in i rummet där jag sov för han trodde det var toan, borde jag bara ha puttat på honom så han välte och fick ligga där i sitt eget piss …

Jag var kär i alla mörka snygga seglarkillar i Timberland.

Det var länge sedan jag var så förbannad som det där dygnet på Högböte, Kungliga motorklubbens klubbholme. Där jag tillbringade många somrar som barn. Och var kär i alla mörka snygga seglarkillar i Timberland och flätstickade Boomerang-tröjor och den obligatoriska Henri Lloyd-jackan. På grund att jag uppenbart inte var lika snygg som alla blondiner med stora pattar ägnade de mig inte en blick.

Det gjorde de dock nu. Trettiofem år senare. Jävlar, vad alla dreglade över min kropp. Och jag gjorde som jag alltid brukar. Jag såg till att göra mig alla möjliga ”ärenden” i närheten av deras fruar. Jag passade även på att i deras närhet ”eftersvettas” efter joggen i endast sporttopp och små mini-tights.

Men att de har en chans på mig kan de bara drömma om.

Tänk, ”den fula plankan” vann! Och tänk vad ni INTE kommer få ta på mig. Ni gjorde ett val en gång i tiden och nu får ni stå ert kast.

Den vältränade kvinnokroppen får hat och avundsjuka.

Varför provocerar en snygg kropp? Och inte någon som typ vunnit guldmedalj eller byggt upp ett stort bolag? Tänk om folk bara: ”Daniel Ek, du måste ERKÄNNA ATT DU BYGGDE UPP SPOTIFY FÖR ATT BLI RIK!”

Guldmedaljören belönas med hurra-rop och får tala på ”inspirationsdagar”. Den vältränade kvinnokroppen får hat och avundsjuka.

Lite ödmjukhet skulle inte skada, kanske ni tänker? Vad exakt får jag ut av det? Vill jag att någon ska tycka om mig? Nej. Vill jag ha ragg? Det får jag hur otrevlig jag än verkar eftersom väldigt få män kan motstå en tajt kropp.

Min helt på egen hand tillskansande Linda Hamilton-kropp är ett enda stort fuck you. Till alla som inte håller med om att de som sätter höga mål och sedan uppnår dem är beundransvärda.

LÄS MER: Linda Skugge om den övre medelklassens bortskämda gnäll

LÄS MER: ”Därför sveper jag vänster på alla Tesla-män”