Lisa Bjurwald är journalist och författare som är specialiserad på bland annat kvinnofrågor.
Lisa Bjurwald är journalist och författare som är specialiserad på bland annat kvinnofrågor. Foto: PATRICK MILLER

”Ett par toppiga bröst betalar inte din skilsmässo-etta”

KRÖNIKA. Vi kan inte byta ett par uppnosiga pattar mot en egen etta när våra makar har varit otrogna. Och det går inte att inte pantsätta en tight mage under skrala pensionsår, skriver journalisten och författaren Lisa Bjurwald.

”Mommy makeovers” är på tapeten igen när Dagens Nyheter rapporterar att allt fler svenskar drabbas av resistenta bakterier efter skönhetsoperationer utomlands. En av de som intervjuas i tidningen är en ung, mycket vacker mamma som reste hela vägen till Turkiet för att göra en sådan makeover. Det slutade med att bakterier åt upp så mycket av huden på hennes bröst att implantaten höll på att ramla ut.

Det läskiga med termen ”mommy makeover” och själva ingreppen (plural; flera stycken operationer ingår alltså i dessa paket) är inte bara att de riktar sig till missnöjda mommies, utan att det är själva mammigheten som ska skäras bort. Magen som burit ett nytt liv under nio månader får sina mammaspår utraderade. Brösten som hållit det nya barnet vid liv fylls med artificiell materia så att amningsspåren suddas ut.

Det läskiga är att det är själva mammigheten som ska skäras bort

”Få tillbaka din ursprungliga kropp”, lyder marknadsföringen hos landets plastikkliniker, men finns det verkligen någonting sådant? Ett svar kan vara den kropp vi föds med, men det är ju en hjälplös spädbarnskropp. Sanningen är att människokroppen aldrig är statisk; den genomgår ständigt olika faser. Någon fast form existerar inte. Inte ens ”din ursprungliga vuxna kropp” är ett fungerande begrepp. För syftar vi då på den lite knubbiga 18-åringens kropp, 25-åringens högförbrännande magra dito, eller den nygifta 30-åringens kurvigare version?

”Det är inget fel i att vilja se fräsch och pigg ut,” är ett vanligt argument i debatten om skönhetsingrepp. Men vad menas egentligen med uttryck som ”fräsch och pigg”? En kvinna som fött barn kan ju vara vältränad och kärnfrisk men ändå ha tuttar som ärtpåsar. En annan mamma kan ha starka magmuskler som klarar vardagssläpandet på matkassar och tvättkorgar galant, men ändå gömma en halv tältduk överflödig hud under sina jeans.

En kvinna som fött barn kan ju vara vältränad och kärnfrisk men ändå ha tuttar som ärtpåsar

Det är skönhetsindustrin som eftersträvar en koppling mellan onaturliga skönhetsideal (40-åriga trebarnsmammor med bröst som 18-åringar) och tidstypiska idéer om hälsa och fräschör, eftersom en sådan koppling är lätt att få gehör för hos dagens kvinnliga konsumenter. Vem skulle signa upp sig för en serie omfattande och kostsamma operationer efter att ha läst annonstexten: ”Är du fåfäng och vill ha tillbaka din förlorade ungdom? Satsa på ditt ego i år!”

Kvinnor är fria att göra vad de vill med sina pengar, och man ska vara försiktig med att moralisera kring andras livsval, men betänk gärna detta: all forskning visar att centrala delar av vår frigörelse och självständighet är kopplade till plånboken. Fredrika Bremer Förbundets senaste undersökningar slår fast att kvinnor är förlorarna vid skilsmässor. Män äger större delen av landets bostadsrätter, fritidshus, bilar och så vidare. Utan pengar kan vi inte stå på egna ben, särskilt inte när det väl gäller, exempelvis vid en separation. Det finns till och med kvinnor som stannar i våldsamma relationer av just ekonomiska skäl.

Att skuldsätta sig via privatlån eller lägga sina hopsparade pengar på en ”mommy makeover” är inte att investera i sig själv, som vissa hävdar. Vi kan inte pantsätta en tight mage under våra skrala pensionsår (svenska kvinnor har hela 31 procent lägre pension än män, eller byta ett par uppnosiga pattar mot en egen etta när våra makar har varit otrogna. En mommy makeover är helt enkelt en klockren investering – i patriarkatet.

AV: Lisa Bjurwald
Journalist och författare specialiserad på bland annat kvinnofrågor

Läs mer: Kvinnorna som opererar sina underliv – i onödan

Läs mer: Janelica: ”Jag blev sjuk av mina bröstimplantat”