Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Clara Henry pratar pengar och passion.
Clara Henry pratar pengar och passion.
Clara Henry pratar pengar och passion.
Clara Henry pratar pengar och passion. Foto: IBL BILDBYRÅ

Flickvännens fina gest till Clara Henry

Hon är kär och karriären blomstrar. För amelia berättar Clara Henry om förhållandet, pengarna, lyxköpet som gav henne andningssvårigheter – och om hur hon älskar att skämma bort sin flickvän.

– Jag uppvaktar henne gärna med sjurättersmiddag på restaurang och ett jävla vinpaket på det. 

Charlotta Flinkenberg

Googlar du ”Clara Henry ekonomi” får du snabbt reda på att hon inte direkt är en medieprofil som det går någon nöd på, trots några krävande pandemi-år som drabbade stora delar av kultureliten. Omsättningen i hennes bolag ökade med 80 procent förrförra året och rörelseresultatet steg med över 200 procent till närmare två miljoner kronor.  

– Jag har ingen nyfikenhet alls kring investeringar. Min bank hörde av sig till mig och ville prata sparande och placeringsstrategier. Jag sa: ”tala till mig som om jag vore fem år gammal”. 

CLARA HENRY

Ålder: 28 år.

Familj: Föräldrar, två syskon, flickvän.

Bor: Stockholm.

Gör: Komiker, programledare, författare, skådespelare.

Aktuell: Med rikstäckande teatershowen ”Peter Pan går åt helvete”.

Clara Henry, som inte ens fyllt 30, har redan hunnit göra en imponerande mediekarriär som komiker, författare, skådespelare och programledare. Hon började blogga som tolvåring, har programlett Melodifestivalen och sommarpratat i radio. 

– Vissa jobbar säkert mycket för att tjäna pengar. Jag jobbar för att vara ledig. Mitt jobb är skitkul, men det är ännu bättre att vara ledig och kunna hänga med mina vänner. Jag har noll intresse av att bli rikare. 

Jag har varit lite lillgammal och för präktig för mitt eget bästa. En typisk tönt.
”Jag har alltid varit försiktig och förståndig.” Foto: JARI KANTOLA/STELLA PICTURES

Är du uppvuxen med mycket eller lite pengar?

– Jag är uppvuxen med föräldrar som hade en stabil ekonomi, men inte särskilt mycket pengar. Mamma var föräldraledig och gjorde inte karriär, medan pappa slet röven av sig. 

Fick du med dig något spartänk hemifrån? 

– Ja, men inte på något förmanande sätt. Utan mer att mina föräldrar inspirerade mig och sa: ”Du kan köpa dig något riktigt fint om du jobbar extra och lägger undan lite pengar.” Och så har de kraftigt avrått från idiotiska sms-lån, exempelvis.

Har du någon gång suttit i skiten rent ekonomiskt? 

– Nej, men däremot ofta varit rädd för att en dag stå där utan pengar. Jag har alltid varit försiktig och förståndig. Ville man inte käka i bamba fick man äta en keso, liksom. Jag har inte varit så impulsiv. Andra har slösat, medan jag varit lite lillgammal och för präktig för mitt eget bästa. En typisk tönt, med andra ord.

Jag har privilegiet att kunna vara ointresserad av pengar.
”Jag vågar knappt använda min Gucci-väska, eftersom jag fått panik över att den är så dyr. Men jag tittar ofta på den.” Foto: IBL BILDBYRÅ

Det är ofta töntarna som blir rikast i slutändan…

– Jo, förvisso sant. Men tyvärr är jag en tönt som inte har något entreprenörstänk inom mig. De jag känner i branschen som har ett mer entreprenöriellt driv, känner att de måste jobba hela tiden, tjäna nya pengar, investera, starta nya företag och vilar aldrig. Sådan är inte jag. Jag har privilegiet att kunna vara ointresserad av pengar. 

Vad gör du helst av med pengar på? 

– Mat! Jag har sällan tid att laga mat nu för tiden då jag pluggar till socialantropologi på dagtid och har föreställningar på kvällarna. Det blir mycket take away eller så går jag och min tjej ut och käkar. I övrigt är jag rätt sparsam och kan bli principiellt sur på saker som kostar onödigt mycket. Jag har klimatångest och vill ogärna köpa nya kläder. I och med min roll som offentlig person sitter jag i en annorlunda sits och får grejer skickade till mig emellanåt, eller har förmånen att kunna låna saker till olika tillfällen. Då ser det ut som om jag shoppat fast jag inte har det. 

Vilket är ditt dyraste köp, förutom bostadsrätten? 

– Oj … En gång köpte jag en Gucci-väska för 22 000 kronor. Efter det hade jag andningssvårigheter i flera dagar. Det var så himla off character för mig, så väldigt olikt mig att lyxshoppa en märkesväska. Jag ville unna mig den för att jag kunde. Den är skitsnygg och jag är jätteglad över den. 

Just nu debuterar Clara Henry som teaterskådespelare i farsen ”Peter Pan går åt helvete”, där Pernilla Wahlgren och David Batra är några av de övriga namnen i ensemblen. Trots att intäkterna fortsätter att strömma in så är Clara Henry påverkad av lågkonjunkturen. 

– Visst påverkar det oss alla, på ett eller annat sätt. Jag stängde av golvvärmen under elkrisen och har nojat lite över min boendesituation. Ska jag bo på 40 kvadrat i resten av mitt liv? Kommer jag någonsin kunna flytta ihop till något större med min flickvän? 

Upplever du en obalans i förhållandet ekonomiskt eftersom du tjänar mer än din partner? 

– Inte obalans, men däremot olikheter. Min tjej är också ointresserad av pengar generellt. Hon kan däremot unna sig saker mer än vad jag gör. Om vi flyttar ihop i dag vill jag nog prata om en del praktiska saker kring ägande av möbler och sådant, även om det känns själadödande. Många har en rädsla för att prata om det vilket leder till ännu starkare obalans. Jag tycker sådant är viktigt oavsett om man tjänar lika mycket. När jag och mitt ex gjorde slut blev jag lite knäpp på grund av att jag var så arg på henne. Det blev tjafs om hur vi skulle dela upp det vi köpt. Då blev jag barnslig tillbaka och ville ge igen. Man lär sig jättemycket av att göra slut! 

Hon är extrovert med mycket energi, vilket jag behöver då jag är introvert.

Vad har du lärt dig genom separationer? 

– Jag har blivit en toppenpartner nu, eftersom jag har lärt mig att säga förlåt. Jag inser när jag gör fel. Skulle vilja säga att jag är bättre relationsmässigt någonsin nu eftersom jag varit ihop med många personer och kört några genrep.

Vad föll du för hos din tjej?

– Hennes humor. Hon är extrovert med mycket energi, vilket jag behöver då jag är introvert. Hon är bra på att lyssna och väldigt snygg. Vi har otroligt roligt ihop. Jag upplever att hon alltid förstår mig, även om hon inte borde det. På något konstigt sätt kan hon sätta sig in i min situation. Jag har ett stort behov av att vara ensam och tidigare partners har varit dåliga på att hantera det, men inte hon.

Jag har dåliga erfarenheter av att ragga på krogen.
Clara Henry var en av programledarna i Melodifestivalen 2017. Foto: SVEN LINDWALL

Är du romantiskt lagd? 

– Ja, det är jag. Jag tycker om att hitta på saker tillsammans med min partner. Exempelvis hämtade jag henne på Arlanda efter en resa, med flygbussen, då jag inte har körkort. Hon blev jätteglad. Jag uppvaktar henne gärna med sjurättersmiddag på restaurang och ett jävla vinpaket på det. Snart fyller hon år och jag har köpt en tröja åt henne som jag vet att hon suktat efter. Min flickvän är också duktig på romantik. Vi är båda lyhörda för varann. Hon vet att jag älskar räkor. Så när hon frågade om vi skulle bli ihop, hade hon bokat bord där vi skulle käka skaldjursplatå. Hon vet att vägen till mitt hjärta går via illaluktande havsmat.

Vem av er är bäst på att kyssas?

– Åh, hon är toppen! Men jag antar att det är för hon är lika bra som jag… Första gången var lite trevande, sedan synkade det direkt och vi hittade varandra bra.

För flera år sedan kunde vi läsa att Clara Henry blev drogad på krogen då någon spetsade hennes drink efter en galafest. Hon säger själv att hon inte tillhör ”krograggar-generationen” och att hon inte tycker om att vara på klubb. 

– Jag har dåliga erfarenheter av att ragga på krogen. Tinder är skitbra, men nu är det länge sedan jag var där. Som offentlig person vet jag inte var jag har folk. Är de intresserade av mig bara för att de vet vem jag är? Det blir en maktobalans. De vet mycket om mig, men jag vet ingenting. Däremot kan jag varmt rekommendera att börja dejta kompisar. Jag har varit tillsammans med min tjej i drygt ett år, men vi har känt varandra i över fyra år.

Vad kan döda passionen?

– Svartsjuka. Jag har tråkiga erfarenheter av det. Jag är inte det minsta svartsjuk själv dock. Min sämsta gren som partner är att jag blir helt värdelös under stress. Kan inte tänka, glömmer saker, fräser och blir ganska otrevligt. 

Hur håller man liv i en relation när man jobbar så mycket?

– Det är olika för olika personer. Jag har personligen ett stort behov av att känna mig sedd. Paradoxalt nog är jag inte så förtjust i sociala medier och överväger att ta bort Instagram. Jag vet redan vad alla gör i stället för att fråga dom. Man kan överdosera reality. Jag vill sitta ner med min partner vid ett matbord, om det är mitt eget eller på restaurang kvittar. Höra henne berätta om sin dag och sitt liv, vad som gör henne glad eller ledsen. Jag vill kunna se henne i ögonen och inte känna stress av en mobil i närheten som stör, eller att det finns någon tidsbegränsning. 

LÄS MER: Linda Skugge: ”Män vet visst var klitoris sitter”
LÄS MER:
Mathias, 28, var hemmasittare