Zucchinipiccata med sås på färska honungstomater och saffranscouscous

Zucchinipiccata med färsk honungstomatsås och saffranscouscous är en festlig vegorätt. Honungstomater är väldigt söta och goda och passar perfekt i den snabblagade tomatsåsen.

Zucchinipiccata med sås på färska honungstomater och saffranscouscous
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 zucchini - (ca 300 g)
  • 50 g parmesan - riven
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk olivolja

Sås

  • 1 bananschalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl vitt vin - torrt
  • 0,5 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 10 honungstomater
  • 4 kvistar basilika

Couscous

  • 1,5 dl couscous
  • 3 dl vatten
  • 2 krm saffran
  • 2 krm salt
  • 1 msk smör

Garnering

  • basilika

Gör så här

  1. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs den i olja i en kastrull ca 2 min. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll på vatten och vin och krydda med socker, salt och peppar. Låt koka utan lock ca 5 min. Halvera tomaterna och strimla basilikan. Blanda ner tomater och basilika i såsen. Ta kastrullen åt sidan.

  2. Couscous: Koka upp vattnet med saffran och salt. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt couscous. Låt stå under lock ca 5 min. Blanda ner smöret i couscousen.

  3. Skär zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor på längden. Blanda ihop ost, ägg och vatten. Krydda med salt och peppar. Vänd skivorna först i mjöl och sedan i ägg- och ostblandningen.

  4. Stek zucchiniskivorna i olja ca 3 min på varje sida. Lägg upp på tallrikar tillsammans med couscous och tomatsås. Toppa med basilika och servera.

Vad tyckte du om receptet?