Zucchinikaka med apelsinfrosting

Läcker kaka med riven zucchini och apelsinsaft, toppad med ett krämigt frostingtäcke. Fri från både gluten och socker. Om man vill baka morotskaka kan man använda samma recept och byta ut zucchinin mot tre deciliter finrivna morötter.
Elisabeth Johansson
Zucchinikaka med apelsinfrosting
Zucchinikaka med apelsinfrosting
Zucchinikaka med apelsinfrosting
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Zucchinikaka

  • 3 ägg
  • 1 dl honung - flytande
  • 4,5 dl mandelmjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma - mald
  • 1 tsk ingefära - torkad mald
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl rapsolja
  • 4 dl zucchini - grovt riven
  • 2 msk apelsinsaft
  • smör - till formen
  • mandelmjöl - till formen

Apelsinfrosting

  • 50 g smör - mjukt
  • 0,5 apelsin - saften och finrivet skal
  • 300 g philadelphia - rumstempererad
  • 0,5 dl honung - flytande

Gör så här

  1. Zucchinikaka: sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj och mjöla en springform, 24 centimeter i diameter.

  3. Vispa upp äggen och honungen fluffigt.

  4. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

  5. Vispa i oljan, de torra ingredienserna, zucchinin och apelsinsaft i äggvispet. Blanda ihop alla ingredienser och häll smeten i formen.

  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Ta ut och låt kakan svalna i formen.

  7. Apelsinfrosting: vispa upp smöret med apelsinsaften.

  8. Vispa Philadelphiaosten med honungen i en separat skål.

  9. Vispa ner lite i taget av smöret i Philadelphiaosten, vispa kraftigt med en elvisp.

  10. Bred frostingen över kakan och strö över apelsinskal. Skär upp kakan i bitar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök