Zucchini, fänkål och feta al forno

Zucchini, fänkål och feta al forno är en variant på en välkänd grekisk rätt, Feta al forno. Det blir ett härligt matigt tillbehör till det grillade köttet. Grönsakerna kan skivas och blandas med övriga ingredienser i formen ca 2 timmar före gratinering.
Petra Lindstrand
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1 fänkålsstånd - stort
  • 1 zucchini - stor
  • 2 dl oliver - svarta och gröna urkärnade, gärna grekiska
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja - + 2 msk
  • 5 dl vatten
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 kapsel grönsaksbuljong - t ex Fond du chef eller 1 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 citron - gärna ekologisk
  • 200 g fetaost

Tillbehör

  • chiliflakes
  • örter - färska, t ex rosmarin, oregano, timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Ansa fänkål och zucchini och skär dem i skivor. Varva grönsakerna i en ugnssäker form. Strö över oliver.

  2. Skala och finhacka vitlöken och fräs den i 2 msk olja i en stekpanna ca 1 minut. Tillsätt vatten, citronsaft, buljongtärning, salt och peppar. Koka vätskan ca 2 min och häll den sedan över grönsakerna.

  3. Skölj och skrubba 1 citron noga i ljummet vatten. Skär den i klyftor. Tryck ner klyftorna runt grönsakerna. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min.

  4. Ta ut formen och lägg fetaosten på grönsakerna. Ringla 2 msk olja över osten och ställ tillbaka i ugnen ca 10 min tills osten blivit mjuk.

  5. Garnera med chiliflakes och örter och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!