Zarzuela – Spansk fisk- och skaldjursgryta med tomatbröd
Zarzuela – Spansk fisk- och skaldjursgryta med tomatbröd reds med rostat mandelmjöl. Fisk och skaldjur kan varieras efter tillgång. Bläckfisk kan köpas färsk men även kokt och vakuumförpackad.
Ingredienser
-
500 g
blåmusslor
-
150 g
bläckfisk
- kokt
-
200 g
räkor
- stor utan skal eller havskräftor
-
400 g
fisk
- vit, t ex kolja eller torskrygg
-
1
gul lök
-
2
vitlöksklyftor
-
1
paprika
- röd eller gul
-
2 msk
olivolja
- + 2 msk
-
1 tsk
paprikapulver
- rökigt
-
1
lagerblad
-
1 tsk
timjan
-
0,5 g
saffran
-
1 dl
vitt vin
- torrt
-
3 dl
vatten
-
1
fiskbuljongtärning
-
0,5 dl
mandelmjöl
-
0,5 dl
bladpersilja
-
1 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
Tillbehör
-
1
baguette
-
2
vitlöksklyftor
-
2
tomater
-
4
citronklyftor
-
2 msk
olivolja
Gör så här
-
Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och skär paprikan i fina små tärningar. Fräs lök och vitlök i 2 msk olja 2–3 min. Tillsätt paprika, paprikapulver, lagerblad, timjan och saffran.
-
Häll över vin och vatten och smula ner fiskbuljongtärningen. Sjud under lock ca 5 min. Rosta mandelmjölet på medelvärme i en torr stekpanna tills det får lätt rostad färg. Finhacka persiljan. Blanda persilja och mandelmjöl. Rör ner hälften i grytan och spara resten till servering.
-
Skrubba och skölj musslorna. Släng bort de musslor som är trasiga och de som inte stängs när de knackas i köksbänken. Koka upp en bottenskyla vatten i en kastrull med lock och ånga musslorna ca 5 min. Släng bort de musslor som inte öppnats.
-
Skär bläckfisken i mindre bitar. Stek bläckfisken och räkorna hastigt i 2 msk olja i en het stekpanna. Skär fisken i bitar och krydda dem med salt och peppar.
-
Lägg fiskbitar i grytan och sjud under lock ca 5 min. Lägg ner musslor, räkor och bläckfisk och hetta upp grytan.
-
Tillbehör: Skär baguetten i skivor och rosta dem. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Halvera tomaterna.
-
Servera grytan med resterande mandelmjölsblandning, baguette och citronklyftor. Låt var och en ringla olja på brödet, gnugga skivorna med vitlök och sedan med en tomathalva.