Wienerkakor med hjortronsylt

Klassiska småkakor med syltsnitt och glasyr. Forma mördegen till en längd, gör en skåra i mitten och fyll med hjortronsylt.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,5 dl strösocker
  • 250 g smör - kallt, tärnat
  • 2 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning

  • 2 dl hjortronsylt

Florsockerglasyr

  • 2,5 dl florsocker
  • 1,5 msk vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Vispa ihop socker och smör med en elvisp. Vispa i ett ägg i taget.

  3. Blanda vetemjöl och hjorthornssalt. Blanda ner vetemjölet, hjorthornssaltet och vaniljsocker i äggsmeten och arbeta till en deg.

  4. Dela degen i tre bitar och rulla till bollar. Forma till tre längder och lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper.

  5. Gör en skåra i mitten av varje längd med lillfingret och fyll skårorna med hjortronsylt.

  6. Grädda längderna i cirka 15 minuter.

  7. Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr under tiden.

  8. Ta ut kakorna och ringla glasyr på båda sidorna längs med sylten.

  9. Låt kakorna svalna lite och skär sedan upp dem i 2–2 ½ centimeter breda kakor på snedden.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!