Whiskysås à la Arne

Hemligheten med såsen är att offra lite av whiskyförrådets godaste flaska. Den ska vara riktigt rökig, något Islay-sorterna är kända för. Varför såsen heter Arne? Förklaringen är att Mats heter Arne som andranamn – ett ganska diskret sätt att uppkalla en maträtt efter sig själv. Servera såsen till kött av antingen det finare slaget som oxfilé eller det enklare slaget som pannbiff .
Allt om Mat
Whiskysås à la Arne
Foto: Åsa Dahlgren

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 2 tsk smör - + 1 tsk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk senap
  • 2 msk kalvfond - konc
  • 5 cl whisky - rökig
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk brun farin
  • 2 msk soja - kinesisk
  • 1 msk grönpeppar - (torkad)
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Fräs den i 2 tsk smör i en  gryta. Häll över 1 msk grädde när löken nästan är torr. Tillsätt senap, fond och 2 msk whisky, resten av grädden, peppar, farinsocker och soja.

  2. Stöt grönpepparkorn i mortel och blanda ner dem i såsen. Koka samman i 5 min. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner den i såsen och låt koka ca 5 min. Smaka av och häll eventuellt i mer whisky efter smak, drygt 1 msk.

  3. Rör ner 1 tsk smör precis före servering så att såsen blir blank.

Vad tyckte du om receptet?