Wallenbergare

Detta recept på wallenbergare har Marianne Frisk ärvt av familjens finkokerska Lisa Åkerlind, som lagade kalasmiddagar i hemmet under 1950-talet. Det är viktigt att både färs, ägg och grädde är iskalla vid tillagningen. Snåla inte på saltet, biffarna ska få ordentlig sälta.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g kalvfärs - finmald
  • 4 äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 3 msk smör - till stekning

Kalvsky

  • 1 msk kalvfond - koncentrerad
  • 2 dl vatten
  • 50 g smör

Tillbehör

  • potatismos
  • ärtor - kokta, t ex bondbönor & sojabönor

Gör så här

  1. Rör ihop äggulor och grädde. Lägg färsen i en skål och rör/ vispa ner grädden i omgångar. Du kan ev använda en elvisp. För att hålla kylan kan bunken ställas i en större skål med isvatten i. Smaksätt med salt och peppar.

  2. Smält smör i en stekpanna på medelvärme. Börja steka när smöret ”tystnar”. Forma lite större bollar av färsen med två skedar doppade i vatten och klicka ner dem i stekpannan. Stek 3–4 min på varje sida, beroende på hur tjocka de är. Känn med fingret på biffen om mitten känns fast, då är de klara. Ytan ska vara ganska ljus.

  3. Kalvsky: Hetta upp kalvfond och vatten i en liten kastrull och smält smöret i den.

  4. Servera med hemgjort potatismos och kokta gröna ärter, bondbönor och sojabönor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!