Wallenbergare med potatispuré

Recept på Wallenbergare, en klassisk maträtt som många älskar. Kalvfärs, vispgrädde, ärtor, lingon – svensk husmanskost när den är som allra bäst! Extra gott blir det tillsammans med lite skirat smör och den goda potatispurén. En klassiker som aldrig går ur tiden och passar perfekt både som vardagsmiddag och som bjudmat.
Mitt Kök
Wallenbergare med potatispuré
Foto: Thomas Carlén

Wallenbergare

  • 400 g kalvfärs
  • 1 tsk salt
  • 3 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 msk smör

Puré

  • 800 g mandelpotatis
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar - nymald

Tillbehör

  • 4 dl gröna ärter - kokta
  • lingon - rårörda

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Se till att kalvfärs, äggulor och grädde är kylskåpskalla. Blanda kalvfärsen med saltet, då binder färsen vätskan bättre. Krydda med peppar.

  2. Tillsätt sedan äggulor och grädde. Arbeta kraftigt ihop till en smidig färs, som håller samman väl.

  3. Forma färsen till 8 biffar med vattensköljda händer. Lägg dem på skärbräda eller fuktat smörgåspapper.

  4. Smält smöret i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Lägg ner biffarna och platta till dem något. Stek biffarna på medelvärme, ca 3 min på varje sida. Lägg dem på ett ugnssäkert fat och efterstek dem i ugnen ca 15 min.

  5. Puré: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen genom en purépress ner i en skål.

  6. Koka upp mjölken. Tillsätt mjölk och smör och vispa till en luftig puré med ballongvisp. Krydda med salt och peppar. 

  7. Servera wallenbergarna med potatispuré, ärter och rårörda lingon.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: Lättlagat recept på Biff Rydberg! 

Recept från Mitt kök