Wallenbergare med potatispuré

Recept på Wallenbergare, en klassisk maträtt som många älskar. Kalvfärs, vispgrädde, ärtor, lingon – svensk husmanskost när den är som allra bäst! Extra gott blir det tillsammans med lite skirat smör och den goda potatispurén. En klassiker som aldrig går ur tiden och passar perfekt både som vardagsmiddag och som bjudmat.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Wallenbergare

  • 400 g kalvfärs
  • 1 tsk salt
  • 3 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk smör

Puré

  • 800 g mandelpotatis
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Serveras med

  • 4 dl gröna ärtor - kokta
  • lingon - rårörda

Gör så här

  1. Blanda. Se till att kalvfärs,  äggulor och vispgrädde är kylskåpskalla. Blanda kalvfärsen med saltet, då binder färsen vätskan bättre.

  2. Peppra. Tillsätt sedan ägg-gulor, grädde och peppar. Arbeta kraftigt ihop till en smi-dig färs, som håller samman.

  3. Forma. Forma färsen till 8 stycken biffar med vattensköljda händer. Lägg dem på skärbräda eller fuktat smörpapper.

  4. Stek. Smält smöret gyllenbrunt. Lägg ner biffarna och platta till dem något. Stek biffarna på medelvärme, cirka 3 minuter per sida.

  5. Pressa. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Häll av vattnet, pressa potatisen genom en purépress ner i en skål.

  6. Smaka av. Vispa ner smör och upphettad mjölk till en luftig puré med ballongvisp. Smaka av med salt och peppar. Servera med lingon och gröna ärtor.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: Lättlagat recept på Biff Rydberg! 

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!