Lättbakat vörtbröd

Recept på ett lättbakat vörtbröd som går utmärkt att frysa.
Allt om Mat
Ett kryddigt och luftigt vörtbröd.
Ett kryddigt och luftigt vörtbröd. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 33 cl julmust - 1 flaska
  • 33 cl mörkt julöl - 1 flaska
  • 0,5 dl brödsirap
  • 2 jäst - (à 50 g)
  • 3 dl russin
  • 1,5 msk salt
  • 2 msk pomeransskal - malda
  • 1 msk ingefära - mald
  • 5,5 krm nejlika - mald
  • 22 dl rågsikt - (ca 1210 g)

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust, öl och sirap. Värm till 37°.

  2. Smula jästen i en bunke och häll över den ljumma degvätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt russin, kryddor  och rågsikt, lite i taget, Arbeta degen smidig ca 10 min.

  3. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.

  4. Ta upp och dela degen i 3 bitar. Forma bitarna till avlånga limpor. Rulla dem i mjöl och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.

  5. Sätt ugnen på 200°. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 40 min, tills de fått  fin färg. Låt kallna på galler.

  6. Tips! Servera med julskinka eller en god ost. Fråga efter porter som är glutenfri.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!