Vörtbröd

Här är en godsak som hör julen till! Vörtbröd kryddas ofta med kardemumma, kryddnejlika, kanel och ingefära och bakas på rågsikt och vetemjöl. Farinsocker och mörk sirap ger brödet en läcker sötma.

Går snabbt att röra ihop men behöver ganska lång jästid så starta baket i god tid.

Elisabeth Johansson
Vörtbröd
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Fördeg

  • 50 g jäst
  • 6,5 dl vatten
  • 1 dl farinsocker
  • 10 dl rågsikt
  • 13 - 14 dl vetemjöl
  • 3,5 dl sirap - mörk
  • 50 g smör - mjukt
  • 1 tsk kardemumma - mald
  • 1 tsk pomerans
  • 1 tsk nejlika - mald
  • 1 tsk kanel - malen
  • 1 msk kakao
  • 0,5 tsk ingefära - torkad, mald
  • 2,5 tsk salt
  • 2 dl russin - ev

Till pensling

  • 2 msk sirap - mörk
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke eller en degblandare. Häll på vattnet, farinsockret och arbeta in rågsikten. Lägg plastfolie eller en kökshandduk över bunken och jäs i 30 minuter.

  2. Arbeta in vetemjöl, sirap, smör, alla kryddor och eventuellt russin i fördegen. Arbeta degen smidig i 5 minuter. Lägg på plastfolie eller en kökshandduk och jäs i 30 minuter.

  3. Vänd upp degen på ett lätt, mjölat bord och vik ihop den ett par gånger, lägg tillbaka degen i bunken och täck över. Jäs i ytterligare 30 minuter.

  4. Dela degen i fyra bitar och baka ut till spetsiga limpor. Lägg limporna på plåtar med bakplåtspapper. Jäs i 1 ½ timme.

  5. Sätt ugnen på 225 grader.

  6. Sätt in en liten, rostfri skål med hett vatten i botten på ugnen. Spreja också in vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta.

  7. Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 5 minuter. Öppna ugnsluckan och släpp ut ångan. Grädda i ytterligare 25 minuter.

  8. Blanda ihop sirap och vatten och pensla bröden direkt när de kommer ut från ugnen. Låt svalna på ett galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök