Vitlöksspäckad strömmingsfilé

Strömmingsrätten är enkel att tillaga. Fisken ångkokas på en grönsaksbädd i en vid kastrull eller panna och man slipper stekos.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g strömmingfilé
  • 2 vitlök - klyftor, hackade
  • 2 krm svartpeppar - grovmald
  • 1 tsk salt
  • 2 msk vatten
  • 2 msk citronsaft - färskpressad
  • 10 körsbärstomater

Grönsaker

  • 2 paprikor - gula
  • 1 squash - liten
  • 2 msk olivolja
  • 1 lagerblad - smulat
  • 1 tsk fänkålsfrön - lätt krossade
  • 0,5 tsk strösocker
  • 8 timjan - kvistar, små
  • 1 tsk salt

Garnering

  • timjan - eller persilja, färsk, lite

Tillbehör

  • färskpotatis - kokt
  • ev gräddfil

Gör så här

  1. Grönsaker: Kärna ur paprikorna. Skär dem och squashen i bitar.

  2. Hetta upp olivoljan i en vid låg kastrull. Tillsätt fänkålsfrön och lagerblad. Låt det fräsa några minuter innan grönsakerna blandas ned. Fräs ytterligare 2 minuter. Tillsätt socker, timjan och salt. Ställ åt sidan.

  3. Fisk: Klipp bort ryggfenorna på strömmingen. Lägg fiskarna på en skärbräda med köttsidan upp. Fördela vitlökshack, peppar och salt över strömmingarna.

  4. Vik dem tvärs över och lägg dem ovanpå grönsakerna, lite på varandra.

  5. Häll över vatten och sist citronsaft. Lägg halverade tomater mellan strömmingarna och sätt på lock.

  6. Sjud ca 10 minuter eller tills strömmingen är genomkokt. Strö över timjan och servera. Strömmingsrätten kan även serveras kall. Gör den då som ovan och häll på en vinägerlag när strömmingen svalnat lite. Lag: Koka upp 3 dl vatten, 2 1/2 msk vitvinsvinäger och 1 1/2 msk strösocker. Häll det ljummet över strömmingen. Lagen ska täcka. Ställ kallt ett dygn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!