Vitkålssoppa med lammkorv och getostmacka

Recept på rostad vitkålssoppa. Rosta kålen i lite socker så kommer den goda kålsmaken fram ännu mer. Om du vill göra soppan vegetarisk använder du så klart vegokorv.
Vitkålssoppa med lammkorv och getostmacka
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 600 g vitkål
  • 400 g potatis
  • 1 gul lök
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 kruka timjan
  • 4 lammkorvar - (à 80 g)
  • 100 g getost
  • 8 skivor bröd - (à 25 g)
  • rapsolja
  • strösocker
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Strimla kålen fint. Skala och skär potatisen mindre bitar. Skala och finhacka löken. Hacka ca 1 msk av timjanen, spara resten till garnering. Bryn kålen i 1/2 msk olja och 1 msk socker ca 5 min.

  2. Tillsätt potatis och lök och fortsätt stek i ytterligare 3 min. Smula ner buljong­tärningarna och tillsätt ca 1 1/2 liter vatten. Krydda med timjan. Låt koka under lock ca 8 min.

  3. Skiva korven och blanda ner i soppan. Smaka av med 1 msk vinäger och krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar.

  4. Fördela osten på bröden och kläm ihop. Stek mackorna i 1/2 msk olja i en stekpanna ca 2 min på varje sida. Garnera soppan med timjan. Servera med getostmackor.

Vad tyckte du om receptet?