Vitello tonnato för många

Vitello tonnato för många är en klassisk italiensk vårrätt som passar fint på kalas. Köttet och tonfiskssåsen går att förbereda dagen innan och sedan bara lägga ihop strax före servering.
Johanna Westman
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1,2 kg kalvstek
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 1,5 dl vitt vin - torrt
  • 2 msk kapris

Tonnatosås

  • 2 burkar tonfisk - i olja (à 200 g)
  • 1 citron
  • 8 sardeller
  • 4 msk kapris - gärna saltinlagd
  • 2 äggulor
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl sky - från köttet

Garnering

  • 15 körsbärstomater - ugnsrostade , se recept
  • rucola

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 130°. Krydda köttet runtom med salt och peppar. Bryn steken runtom i smör och 1 msk olja tills den fått fin färg. Lägg steken med stekskyn i en ugnssäker form. Häll vinet i botten av formen.

  2. Tillaga mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 60°, beräkna ca 1 1/2 timme. Linda in köttet i aluminiumfolie och låt vila. Spara skyn till såsen.

  3. Sås: Låt tonfisken rinna av. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Mixa alla ingredienserna till såsen med mixerstav.  Späd med skyn från köttet och mixa tills såsen får en slät fin konsistens.

  4. Stek kapris i 1 msk olja tills den är frasig.

  5. Skär köttet i tunna skivor. Bred ut tonnatosåsen på ett fat och lägg på köttet.  Garnera med kapris, tomater och rucola.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!