Vit sparrissoppa med tryffel

Vit sparrissoppa med tryffel är en lyxsoppa. Det är viktigt att skala sparrisen noggrant, då behöver du inte sila soppan. Soppan går utmärkt att göra dagen före servering.
Vit sparrissoppa med tryffel
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 550 g sparris - vit
  • 1 gul lök
  • 1 msk rapsolja
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 2 msk grönsaksfond - konc
  • 5 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl yoghurt - turkisk
  • 1 tsk salt

Tillbehör

  • 1 tsk tryffelolja
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Skala sparrisen noga med potatisskalare.  Skär den i mindre bitar.

  2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i olja ca 2 min. Tillsätt vin och fond och koka ca 3 min.  Tillsätt sparris, vatten och grädde och koka under lock tills sparrisen är mjuk, ca 15 min.

  3. Tillsätt yoghurten och mixa ­soppan slät med mixerstav. Krydda med salt. Rör i tryffelolja och ringla över olivolja strax före servering.

Vad tyckte du om receptet?