Vit sparrissoppa med pilgrimsmusslor

Lyxig men lättlagad soppa som smakar underbart med ett glas kallt vitt vin till.

Anna Wendt
Vit sparrissoppa med pilgrimsmusslor
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 500 g vit sparris - + 4
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl vitt vin - torrt
  • 8 dl vatten
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • 16 pilgrimsmusslor - (kammusslor), MSC-märkta
  • 1 msk olivolja - + 1 tsk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk smörgåskrasse - klippt

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Skala 500 g sparris och skär den i bitar. Skala och finhacka löken.

  2. Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt vinet och koka ihop till hälften.Tillsätt vatten, grädde och buljongtärningar. Koka upp och sjud 2–3 min. Lägg sparrisbitarna i soppan och sjud under lock ca 15 min.

  3. Mixa soppan med mixerstav. Smaka av med citronsaft och honung. Krydda med salt och peppar.

  4. Skala och koka 4 sparrisar i lättsaltat vatten ca 3 min. Halvera  dem på längden.

  5. Stek pilgrimsmusslorna i 1 msk olja ca 1 minut på varje sida. Krydda med salt och peppar.

  6. Häll soppan i tallrikar och toppa med pilgrimsmusslor, sparris och smörgåskrasse. Droppa över 1 tsk olja och servera soppan med bröd.

Vad tyckte du om receptet?