Vit sparris med löktrav och hollandaise

Den milda gräslöks- och löktravs-hollandaisen passar bra ihop med sparrisen. Garnerat med de små blommorna blir det en vacker rätt.
Elisabeth Johansson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 8 - 12 vita sparrisar
  • 1 l vatten
  • 1 - 2 msk smör
  • 1 tsk salt

Gräslökshollandaise med löktrav:

  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • 2 msk saft från citron
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk gräslök - hackad
  • 1 msk löktravsblad - hackade

Grön örtolja:

  • 3 msk gräslök - hackad
  • 2 msk löktravsblad - hackade
  • 20 g spenat
  • 1 dl rapsolja - eller olivolja
  • 2 krm salt

Garnering:

  • gräslöksblommor - plockade
  • löktravsblommor
  • löktravsblad - små

Gör så här

  1. Hollandaise: Smält smöret på medelvärme, se till så att det inte bränns. Vispa ihop äggulor, vinäger och citronsaft i en rostfri kastrull eller bunke. Sätt kastrullen eller bunken i ett varmt vattenbad, ca 98°. Vispa äggulorna tills de börjar tjockna. Vispa i smöret, lite i taget. Krydda med salt och peppar. Vänd i gräslök och löktrav.

  2. Lökolja: Mixa alla ingredienser. Sila oljan.

  3. Skala sparrisen. Koka upp vattnet med salt och smör i en låg, vid panna. Lägg i sparrisen och koka 3–4 min tills den är mjuk men fortfarande spänstig. Häll av vattnet.

  4. Lägg sparrisen på tallrikar. Garnera med blommor och blad. Häll över hollandaisesås och ringla på den gröna lökoljan. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!