Vit sparrissoppa med sesamstänger

God och fin soppa på vit sparris som gör sig bra både som förrätt eller liten lunch. Serveras med sesamstänger och rädisor.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 400 g vit sparris
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 6 dl kycklingbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk - 3 %
  • salt - vitpeppar
  • 12 cl vitt mousserande vin

Sesamstänger

  • 250 g smördeg - kyld, i rulle
  • 1 ägg
  • 0,5 dl sesamfrön
  • flingsalt

Till serveringen

  • 1 knippa rädisor

Gör så här

  1. Börja med sesamstängerna: Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen. Vispa upp ägget och pensla på smördegen. Strö över sesamfrön och lite flingsalt. Sporra degen från långsidan i 1 ½ centimeter breda remsor. Vrid dem i spiraler och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen, cirka 8 minuter. Låt svalna på galler.

  2. Skölj och tvätta av sparrisen. Skala dem med en potatisskalare från sparrisknoppen och neråt. Bryt eller skär av några centimeter i ändarna. Skär sparrisen i bitar. Skala och finhacka schalottenlökarna.

  3. Fräs lök och vit sparris i smör i en gryta utan att de tar färg. Tillsätt kycklingbuljongen. Koka upp och sjud i cirka 15 minuter, tills sparrisen är mjuk.

  4. Mixa soppan slät i matberedare eller med mixerstav. Tillsätt grädde och mjölk och smaka av med salt och vitpeppar.

  5. Vid serveringen: Värm och skumma soppan med mixerstav. Häll upp i varma serveringskoppar. Tillsätt vitt mousserande vin. Servera med sesamstänger och rädisor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök