Vit prinsesstårta

Recept på vit prinsesstårta. En drömtårta med vitt marsipanlock, fluffig vaniljgrädde och hallon i fyllningen.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm

  • 4 blad gelatin
  • 3 dl mjölk - 3 %
  • 3 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1,5 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1,5 msk vaniljsocker

Fyllning

  • 4 dl vispgrädde
  • 1,5 dl hallonsylt
  • 125 g hallon - färska

Smörkräm

  • 0,5 dl florsocker
  • 25 g smör - mjukt

Till garnering

  • 1 marsipanlock
  • florsocker
  • rosa marsipanblomma och gröna blad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form, cirka 24 centimeter i diameter. Vispa ägg och socker pösigt, cirka 10 minuter. Blanda de båda mjölsorterna, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner mjölblandningen i smeten och blanda om väl. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen, cirka 35 minuter. Låt kakan stå en stund, innan den stjälps upp på bakduk på galler. Låt kakan svalna. Skär tårtan i 3 bottnar. Den översta ska vara knappt 1 centimeter tjock.

  2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, 5 minuter. Koka vaniljkrämen. Vispa samman mjölk, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Krama ur gelatinbladen - lägg ner dem i den varma krämen och rör om. Smaksätt med vaniljsocker och låt krämen svalna i kallt vattenbad.

  3. Vispa grädden och blanda med 2/3 av vaniljkrämen. Bred hallonsylt på den första bottnen. Lägg på botten nummer två och 1/3 av vaniljkrämen och lägg hallon ovanpå. Lägg hälften av vaniljkräm med grädde ovanpå hallonen och låt krämen bli högre på mitten. Lägg på den översta tunna bottnen. Bred resten av krämen ovanpå och runt kanten på tårtan.

  4. Blanda smör och florsocker till en smörkräm. Rulla ut marsipanlocket och bred smörkräm på locket, för att inte locket ska spricka av fukten från fyllningen. Lägg marsipanlocket med smörkrämen nedåt mot tårtan utan att det blir några veck. Jämna till kanten med sporre eller kniv runt om tårtan. Sikta över florsocker och garnera med rosa marsipanblomma och gröna blad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!