Vit glögg med rom

Vit glögg med rom är kryddig och hälften så söt som köpt glögg men dubbelt så god. Vår glögg smakar apelsin, pomerans och vitt portvin. En härlig stämningshöjare i advent!
Sött vitt portvin ger glöggen goda toner av fat, torkad frukt och nötter. Perfekt till ost, pepparkakor och andra smakrika tilltugg.
Sött vitt portvin ger glöggen goda toner av fat, torkad frukt och nötter. Perfekt till ost, pepparkakor och andra smakrika tilltugg. Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 5 cm ingefära - färsk
  • 0,5 apelsin
  • 8 kapslar kardemumma
  • 2 stänger kanel
  • 1 stjärnanis
  • 5 kryddnejlikor
  • 1 bit pomeransskal - torkat
  • 3 dl sprit - brun, rom eller brandy
  • 2 flaskor vitt vin - torrt (à 75 cl)
  • 2 dl rörsocker strö - eller ljust muscovadosocker
  • 3 dl portvin - sött vitt

Tillbehör

  • mandel
  • tranbär
  • russin

Gör så här

  1. Skala ingefäran och skiva den. Skölj apelsinen i ljummet vatten. Skär med potatisskalare av tre skalstrimlor från apelsinen. Krossa kardemummakapslarna lätt mot skärbrädan och bryt sönder kanelstängerna.

    Foto: Anna Kern

  2. Lägg alla kryddor i en burk tillsammans med pomerans- och apelsinskal. Häll över spriten och sätt på lock. Skaka om och låt stå 24 timmar.

    Foto: Anna Kern

    Tips! Stjärnanis och kryddnejlikor ger mycket smak, så var lite försiktig.

  3. Sila bort kryddorna och spara extraktet, som nu har mycket smak av kryddorna. Blanda vin och socker och värm försiktigt så att sockret löses upp.

    Foto: Anna Kern

  4. Tillsätt portvin och kryddextrakt. Låt svalna om glöggen ska hällas upp på flaska och serveras vid senare tillfälle. Servera varm med mandlar, russin och tranbär.

    Foto: Anna Kern

Hållbarhet

Glöggen håller ca 2 veckor eller längre om den förvaras

svalt. Trevligt att ge bort! 

Foto: Anna Kern

Gunilla von Heland, matredaktör, om sitt recept

”Glöggparty i alla ära, men inget går upp mot ett glas kryddig och varm glögg, ett brädspel eller pussel framför brasan med familj och vänner i mörkaste december. Jag vill att glöggen ska smaka mycket men ha vinets friskhet kvar.”

ERBJUDANDE! Vill du ha flera köksskolor och härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!