Vit gazpacho med ramslöksolja

Vit gazpacho, eller ”ajo blanco” är en fräsch kall spansk soppa som även kan serveras varm. Här har vi tillfört en svensk touch genom att ringla över ramslöksolja.
Monica Eisenman
Lisa Eisenman Frisk
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 3 vitlökar - hela
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 gul lök
  • 1,5 dl sötmandel
  • 1 - 2 skivor vitt bröd
  • 1 l vatten
  • 4 msk konc kycklingfond
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Ramslöksolja:

  • 25 g ramslök
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm salt

Garnering:

  • svartpeppar - nymald

Ramslöksolja:

  1. Mixa ingredienserna slätt med mixerstav.

  2. Sätt ugnen på 175°. Halvera de hela vitlökarna. Häll 1 msk olja i en ugnssäker form. Lägg i vitlökarna med snittytan ner i formen. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.

  3. Skala och hacka löken. Skålla och skala mandeln. Smula sönder brödet, mät till 1 1/2 dl smulor. Blanda vatten och fond.

  4. Fräs löken i 1 msk olja på svag värme ca 20 min. Rosta mandel och brödsmulorna var för sig i ugnen eller i en torr stekpanna tills de fått fin färg.

  5. Ta vitlöken ur ugnen och låt svalna. Tryck försiktigt ut vitlöksklyftorna ur skalen. Mixa dem tillsammans med lök, mandel och brödsmulor i en matberedare eller med mixerstav. Häll i lite av buljongen och mixa till en slät smet. Blanda i resten av buljongen. Krydda med salt och peppar. Ställ soppan i kylen ca 1 timme så att den är riktigt kall vid serveringen.

  6. Fördela soppan i kylda skålar. Ringla över ramslöksoljan.  Strö på peppar. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!