Vit chokladpaj med citron

Vit chokladpaj med citron är en perfekt påskdessert. Om man vill kan man byta ut den mjuka marängen mot vispad grädde.  Väg ingredienserna för en perfekt mjuk maräng och använd en bra sockertermometer.
Elisabeth Johansson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 125 g smör - rumsvarmt
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1 dl florsocker
  • 1 äggula

Vit chokladfyllning

  • 150 g choklad - vit
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron

Vit chokladganach

  • 150 g choklad - vit
  • 1 dl vispgrädde

Mjuk maräng

  • 20 g vatten
  • 75 g strösocker
  • 45 g äggvita

Citronchips till både drink och paj

  • 2 citroner
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 15 g glykos

Garnering

  • 4 msk lemon curd
  • örter - vilda, t ex rölleka och fina maskrosblad eller mynta och citronmeliss ev
  • florsocker

Gör så här

  1. Citronchips: Sätt ugnen på 70°. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Skär dem i tunna skivor, Koka upp socker, vatten och glykos. Låt svalna något. Lägg citronskivorna i lagen och låt dem ligga 2–3 min. Häll av all lag och lägg ut citronskivorna på en silpatduk (silikonmatta) på en plåt. Torka citronskivorna mitt i ugnen 3–4 timmar tills citronskivorna har torkat, tjockleken på skivorna avgör hur lång tid det tar.

  2. Sätt ugnen på 175°.  Hacka ihop smör, mjöl och florsocker, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen ca 15 min.

  3. Kavla ut degen och tryck ut den i en pajform, 22–24 cm i diameter. Jämna till kanterna med en vass kniv och nagga bottnen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna.

  4. Fyllning: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Smält choklad och smör tillsammans på medelvärme eller i mikron. Rör ihop ägg och socker. Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten. Tillsätt vaniljsocker, citronskal och citronsaft. Vänd i mjölet. Häll smeten i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min, fyllningen ska vara lite lös i mitten. Ta ut pajen och låt den kallna.

  5. Ganache: Hacka och lägg chokladen i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills all choklad har smält. Låt svalna och häll ganachen över pajen.

  6. Maräng: Koka socker och vatten till 116°. Vispa upp äggvitan med en elvisp. Häll i sockerlagen i en tunn stråle och vispa kraftigt. Fyll smeten i en spritspåse med stjärntyll.

  7. Lägg lemon curd en spritspåse. Garnera tårtan med spritsad maräng och lemon curd. Lägg på citronchips och örter. Pudra över florsocker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!