Vit chokladmoussetårta med jordgubbar

En av sommarens godaste och finaste tårtor. Garnera med jordgubbar, hallon eller passionsfrukt.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 färdigköpt sockerkaksbotten - skiva

Vit chokladmousse

  • 150 g vit choklad
  • 0,5 msk smör
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 äggulor

Jordgubbsmousse

  • 300 g jordgubbar - tinade
  • 4 gelatinblad
  • 0,75 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl vispgrädde

Garnering

  • jordgubbar
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Ta fram en form med löstagbar kant, 24–26 centimeter i diameter. Skär tårtbottnen 1/2 centimeter mindre än formen (moussen ska rinna ner runt om). Lägg tårtbottnen i formen.

  2. Chokladmoussen: Smält choklad och smör över vattenbad. Ta från värmen och rör ner en äggula i taget.

  3. Vispa grädden. Blanda först ner lite av grädden i den smälta chokladen. Vänd sedan ner resten av grädden.

  4. Häll chokladmoussen i formen och skaka försiktigt så den rinner runt bottnen. Frys 30–60 minuter så att moussen stelnar.

  5. Jordgubbsmoussen: Mixa jordgubbarna till puré. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 5 minuter. Koka upp vatten och socker och ta kastrullen från värmen. Låt gelatinbladen smälta i sockervattnet. Låt svalna och blanda med jordgubbspurén.

  6. Vispa grädden. Vänd snabbt ner grädden i den kalla jordgubbspurén med luftiga tag.

  7. Häll jordgubbsmoussen över den vita chokladmoussen. Täck över formen och frys tårtan minst 4 timmar. Låt tårtan stå i rumstemperatur cirka 30 minuter innan servering. Garnera med jordgubbar och citronmeliss.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!