Vit chokladmoussetårta med jordgubbar och lime

Vit chokladmoussetårta med jordgubbar och lime är en riktig midsommartårta. Blir det tårta över går den bra att frysa.

Vit chokladmoussetårta med jordgubbar och lime
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 250 g digestivekex
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 300 g choklad - vit
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 250 g mascarponeost
  • 1 lime

Garnering

  • jordgubbar
  • limeskal - rivet

Gör så här

  1. Lägg kex och smör, skuret i mindre bitar, i en matberedare och mixa ihop till en smulig blandning. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ ­i kylen.

  2. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp grädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Låt smälta under omrörning.

  3. Lägg mascarponen i en bunke. Blanda i chokladen. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner i smeten. Bred ut fyllningen över bottnen. Låt stelna i kylen ­ ca 4 timmar.

  4. Garnera tårtan med jordgubbar och limeskal.

Vad tyckte du om receptet?