Vit chokladmousse med plommonkompott

En snabbgjord enkel mousse som nästan är som en kräm. Toppa den med en kompott av höstens plommonskörd och du har en riktigt lyxig dessert. Överbliven kompott är underbar till frukosten dagen efter.

Petra Lindstrand
Vit chokladmousse med plommonkompott
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 g vit choklad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 krm vaniljpulver
  • 150 g kvarg - naturell, rumsvarm

Plommonkompott

  • 400 g plommon
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk citron - pressad

Gör så här

  1. Kompott: Kärna ur och skär plommonen i klyftor. Lägg plommon, socker och citronsaft i en kastrull. Småkoka i ca 5 min tills plommonen blir mjuka. Mixa grovt med stavmixer. Låt kallna.

  2. Hacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron. Vispa grädden lös med vaniljpulver och vispa försiktigt i kvargen. Rör i chokladen, lite i taget, och blanda försiktigt ihop.

  3. Fördela moussen i glas och ställ i kyl fram till servering.

  4. Ta ut glasen i ca 30 min före servering. Toppa med plommonkompott.

Vad tyckte du om receptet?