Vit chokladmousse med flädergelé och jordgubbar

Desserten går bra att förbereda några dagar i förväg. Vi har färgat vår moussee rosa, men det går såklart att utesluta, så blir moussen vit. Rumstemperera vit choklad och dra med en osthyvel längs den smala sidan. Då blir det som fina ”snurror” att garnera med.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 8 savoiardikex
  • 1 dl flädersaft - utspädd
  • 1 citron - 2 msk pressad saft
  • 12 jordgubbar - färska

Mousse

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • 2 ägg - rumsvarma, gulor
  • 0,5 krm hushållsfärg - röd

Flädergelé

  • 1 gelatinblad
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,75 dl flädersaft - koncentrerad
  • 0,5 dl vatten

Garnering

  • vit choklad - hyvlad
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Bryt kexen i mindre bitar och fördela i små glas som rymmer 1 1/2 dl. Blanda flädersaft och pressad citron. Droppa saften över kexen.

  2. Mousse: Vispa grädden. Bryt chokladen i mindre bitar. Smält den i mikrovågsugn eller i vattenbad. Vispa upp äggulorna lätt med en gaffel i en skål. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Blanda först i lite av chokladen i grädden och sedan resten. Tillsätt eventuellt röd hushållsfärg. Rör till en slät smet. Fördela moussen i glasen. Ställ i kylen 2–3 timmar. Hit går att förbereda 1 dag i förväg.

  3. Gele: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lyft upp gelatinbladet. Lägg det i en kastrull med vaniljfrön, flädersaft och vatten. Smält på svag värme under omrörning. Dra kastrullen åt sidan och låt svalna lite.

  4. Skiva jordgubbarna tunt och fördela dem på moussen. Skeda över gelén. Ställ kallt att stelna ca 30 min. Garnera med hyvlad vit choklad och citronmeliss.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!