Vit chokladmousse med äppelkaramell och kexsmul

Vit chokladmousse med äppelkaramell och kexsmul är en festlig dessert. Välj gärna syrliga äpplen till desserten eftersom moussen, karamellen och smulorna är söta.
Allt om Mat
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 75 g choklad - vit
  • 1 dl vispgrädde
  • 75 g färskost - naturell
  • 0,5 tsk citron - pressad

Äpplen

  • 2 äpplen
  • 50 g smör
  • 0,75 dl rårössocker
  • 0,5 dl licor 43 - ört- och vaniljlikör

Smul

  • 50 g bragokex
  • 25 g smör

Garnering

  • blommor - ätliga, t ex penséer

Gör så här

  1. Hacka chokladen. Smält den i en kastrull på svag värme. Vispa grädden till ett lätt skum. Blanda choklad och grädde. Tillsätt färskost och citronsaft. Vispa slätt. Ställ moussen i kylen ca 1 timme.

  2. Äpplen: Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Bryn smöret i en stekpanna. Tillsätt sockret och rör om. Häll i likören och koka under omrörning tills sockret lösts upp. Blanda i äpplena och låt koka ca 10 min tills äpplena mjuknat och karamellsmeten är simmig. Låt kallna.

  3. Smul: Krossa kexen grovt i en mortel. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt smulorna och stek dem under omrörning tills de fått fin färg. Låt kallna.

  4. Lägg upp moussen på tallrikar. Fördela äpplen med karamell runt om. Strö över smulet. Garnera med blommor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!