Vit chokladkaka med apelsin och nötkolatopping

Vit chokladkaka med apelsin och nötkolatopping är en maffig och tung kaka med knaprig, sötsalt nöttopping. Ett måste för nötälskaren!
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 apelsin
  • 150 g chokladknappar - vita (Odense)
  • 1 tsk kanel - mald
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)

Nötkola

  • 100 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 msk sirap - ljus
  • 3 msk mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 300 g nötter - blandade, gärna med torkade tranbär

Garnering

  • 2 krm flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en 24 cm:s form med löstagbar kant. Smörj kanterna.

  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

  3. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Rör ner apelsinskal, apelsinsaft, smör, chokladknappar och kanel i smeten. Sikta ner mjölet, rör ihop och häll smeten i formen.

  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min tills ytan börjar bli fast.

  5. Nötkola: Blanda smör, socker, sirap och mjölk i en kastrull. Sikta i mjölet under omrörning. Sjud ca 5 min, rör om då och då. Grovhacka nötterna.

  6. Ta kakan ur ugnen. Rör ner nötterna i kolasmeten och fördela smeten jämnt över kakan. Grädda ytterligare ca 20 min, tills ytan fått fin färg.

  7. Låt kakan kallna i formen. Strö över flingsalt. Servera eventuellt med lättvispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!