Vit choklad- och fläderbavaroise med rabarbersorbet

Bavaroisen går bra att frysa. Låt tina 1 timme i kylen före servering.

Allt om Mat
Vit choklad- och fläderbavaroise med rabarbersorbet

Ingredienser

  • 3 gelatinblad
  • 100 g choklad - vit
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl sirap - vit
  • 2 msk fläderblomssaft - konc
  • 1 msk hallands fläder - (brännvin)

Sorbet

  • 1 gelatinblad
  • 300 g rabarber
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 50 g jordgubbar - frysta
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 msk absolut citron

Servering

  • 2 rabarber - stjälkar
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Gör så här

  1. Bavaroise: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Finhacka chokladen. Vispa grädden, ej för hårt. Blanda äggulor och sirap i en kastrull. Sjud under omrörning till en kräm.

  2. Lyft upp gelatinbladen och låt dem smälta i krämen. Blanda ner chokladen och rör till en slät kräm. Blanda i lite av grädden och låt svalna. Tillsätt saft, ev sprit  och resten av grädden.

  3. Lägg en liten rundel av bakplåtspapper i bottnen på 6 portions-formar, à 1 1/2 dl. Fördela smeten i formarna. Ställ i kylen ca 4 timmar för att stelna.

  4. Sorbet: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Skala rabarbern och skär den i mindre bitar. Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka 2 min.

  5. Lägg rabarber och jordgubbar i sockerlagen och koka 3-5  min tills rabarbern är mjuk. Mixa slätt med mixerstav och sila. Lyft upp gelatinbladet och låt det smälta i den varma lagen. Tillsätt citronsaft och vodka. Låt kallna. Frys i glassmaskin.

  6. Skär rabarbern till servering i tunna remsor med mandolin eller osthyvel. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka 2 min. Lägg i rabarbern, koka upp och dra kastrullen från värmen. Låt kallna. Hit går bra att förbereda.

  7. Servering: Lägg rabarberremsorna på tallrikar. Lossa bavaroiserna med en vass, varm kniv. Stjälp upp dem på tallrikarna, toppa med en sked sorbet och chokladgarnering.

Vad tyckte du om receptet?