Violmunkar med italiensk maräng och violblommor
Jäsning
Aktiv tid c:a 1 timme
Recept på munkar. Vackra dekorerade munkar som bör serveras direkt. Passar till kaffe eller te. Om man vill bjuda på dem som dessert kan man servera violglass till.
Ingredienser
-
11,5 dl
vetemjöl
- (690 g)
-
125 g
smör
-
2,5 dl
mjölk
-
2
ägg
-
30 g
jäst
-
1 dl
strösocker
-
2 msk
vaniljsocker
-
1 tsk
bakpulver
-
1 tsk
salt
Fritering:
-
1 l
rapsolja
Att doppa i:
-
2 sats
violsocker
Italiensk maräng:
-
2
äggvitor
-
0,5 dl
vatten
-
1,25 dl
strösocker
-
violessence
- några droppar
Garnering:
-
ätbara violer
-
torkade violblommor
- (torkade 2 dygn på ett hushållspapper i rumstemperatur)
Gör så här
-
Arbeta ihop alla ingredienser till degen 5–10 min, tills den känns elastisk och fin. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
-
Kavla ut degen ca 2-cm tjock. Stansa ut rundlar med en utstickare, 8–9 cm i diameter. Stansa ut ett hål i mitten på varje rundel 1 1/2-2 cm i diameter. Lägg munkarna på en plåt med ett lätt mjölat bakplåtspapper. Täck med plastfolie och låt jäsa ca 1 1/2 timme.
-
Bred ut violsockret på en bricka. Hetta upp oljan till 175–180°. Fritera 2 munkar i taget tills de fått fin gyllenbrun färg. Ta upp munkarna med en hålslev och lägg dem på hushållspapper en kort stund. Vänd dem sedan i violsockret innan munkarna hinner torka helt.
-
Italiensk maräng: Häll äggvitorna i en torr och ren bunke eller i en hushållsmaskin. Koka vatten och socker till 121°. Börja vispa upp äggvitorna med elvisp eller i hushållsmaskinen när sockerlagen är 110°. Häll i sockerlagen i en fin stråle under kraftig vispning. Sänk hastigheten och vispa tills marängen har svalnat. Tillsätt violessence. Fyll marängen i en spritspåse med stjärntyll.
-
Spritsa maräng på munkarna och garnera med violblommor. Servera direkt.