Violmunkar med italiensk maräng och violblommor

Recept på munkar. Vackra dekorerade munkar som bör serveras direkt. Passar till kaffe eller te. Om man vill bjuda på dem som dessert kan man servera violglass till.
Elisabeth Johansson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 11,5 dl vetemjöl - (690 g)
  • 125 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 30 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Fritering:

  • 1 l rapsolja

Att doppa i:

  • 2 sats violsocker

Italiensk maräng:

  • 2 äggvitor
  • 0,5 dl vatten
  • 1,25 dl strösocker
  • violessence - några droppar

Garnering:

  • ätbara violer
  • torkade violblommor - (torkade 2 dygn på ett hushållspapper i rumstemperatur)

Gör så här

  1. Arbeta ihop alla ingredienser till degen 5–10 min, tills den känns elastisk och fin. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

  2. Kavla ut degen ca 2-cm tjock. Stansa ut rundlar med en utstickare, 8–9 cm i diameter. Stansa ut ett hål i mitten på varje rundel 1 1/2-2 cm i diameter. Lägg munkarna på en plåt med ett lätt mjölat bakplåtspapper. Täck med plastfolie och låt jäsa ca 1 1/2 timme.

  3. Bred ut violsockret på en bricka. Hetta upp oljan till 175–180°. Fritera 2 munkar i taget tills de fått fin gyllenbrun färg. Ta upp munkarna med en hålslev och lägg dem på hushållspapper en kort stund. Vänd dem sedan i violsockret innan munkarna hinner torka helt.

  4. Italiensk maräng: Häll äggvitorna i en torr och ren bunke eller i en hushållsmaskin. Koka vatten och socker till 121°. Börja vispa upp äggvitorna med elvisp eller i hushållsmaskinen när sockerlagen är 110°. Häll i sockerlagen i en fin stråle under kraftig vispning. Sänk hastigheten och vispa tills marängen har svalnat. Tillsätt violessence. Fyll marängen i en spritspåse med stjärntyll.

  5. Spritsa maräng på munkarna och garnera med violblommor. Servera direkt. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!