Violglass med bondkakssmulor och violblommor

Den vackert lila violglassen smakar ljuvligt. Garnerad med vilda violer blir det en dessert att imponera med. Färgpulver finns att beställa på nätet, den lila hushållsfärg som finns i välsorterade livsmedelsbutiker ger inte den rätta lila nyansen.
Elisabeth Johansson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • färgpulver - från butterfly peas eller lila pulverfärg
  • violessence - några droppar

Tillbehör:

  • 4 - 6 bondkakor - grovt krossade

Garnering:

  • ätbara violer
  • atsinakrasse

Gör så här

  1. Lägg hela vaniljstången i en kastrull (om man vill ha glassen utan prickar, annars kan man halvera den på längden och skrapa ut fröna). Häll i mjölk och grädde och låt koka upp.

  2. Vispa upp äggulor och socker. Häll i den varma vätskan i äggsmeten under omrörning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud till 84° tills det börjar tjockna, vispa kraftigt under tiden.

  3. Sila smeten och kyl den i iskallt vattenbad. Vispa i lite färgpulver och violessence.

  4. Frys glassmeten i glassmaskin tills den är fast och krämig. Ställ glassen i frysen ca 1 timme så går det lättare att forma den till kulor.

  5. Lägg krossade bondkakor i botten på skålar eller tallrikar. Lägg på glass och garnera med viloler och atsinakrasse. 

Gör så här

  1. Skölj av vaniljstången och låt den torka ett par dagar i rumstemperatur. Mixa med 1 dl strösocker så har du eget hemgjort vaniljsocker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!