Vintertartelette med havskräfta

Recept på vintertartelette med havskräfta. Spröda, lätta tarteletter är lättare att laga än man tror. Man kan också köpa färdiga krustader.
Vintertartelette - här med god havskräfta
Vintertartelette - här med god havskräfta Foto: Magnus Skoglöf

Ingredienser

  • 3 havskräftor - kokta
  • 2 små gulbetor
  • 2 msk dill - hackad
  • 1 tsk hasselnötsolja
  • 25 g smör

Tartelett

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm bakpulver
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk timjan - hackad

Savojkål

  • 100 g savojkål
  • 3 msk crème fraiche
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 msk timjan - hackad
  • 0,75 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 0,75 dl gröna ärter - frysta
  • 1 klyfta rödlök
  • 0,5 ask shizokrasse - (à 25 g)

Gör så här

  1. Koka gulbetorna mjuka i vatten. Skala och skär dem i tunna klyftor. Blanda klyftorna med dill och olja.

  2. Tartelett: Sätt ugnen på 175°. Hacka samman alla ingredienser utom timjan till en deg, gärna i matberedare. Ta upp och knåda ihop degen på arbetsbänken tillsammans med timjan. Kavla ut degen tunt eller kavla den i en pastamaskin. Tryck ut degen i små aluminiumformar, 5–6 cm i diameter. Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen 12–15 min. Låt kallna innan de försiktigt tas ur formarna.

  3. Savojkål: Strimla savojkålen. Lägg kålen i kokande saltat vatten i en kastrull ca 1 minut. Spola kålen i kallt vatten och låt rinna av. Koka upp crème fraiche, vatten och vinäger i en kastrull. Skala vitlöksklyftan och sätt den på en gaffel. Rör runt vitlöksklyftan i såsen ca 30 sekunder. Blanda ner kålen och sjud under lock 1–2 min. Smaka av  med timjan, salt och peppar.

  4. Ta ur köttet ur stjärt och klor på havskräftorna. Skär stjärtarna i fina bitar. Finhacka de små ändbitarna och blanda ner i savojkålen. Bryn smöret i en stekpanna och låt det svalna. Blanda kräftköttet med det klara smöret. Blanda ner bottensatsen i savojkålen.

  5. Skala ev ärterna. Skala och finhacka rödlöken.

  6. Lägg ca 1 msk savojkål i varje tartelett. Lägg på en gulbetsklyfta och en bit havskräfta. Toppa med ärter, lök och shizokrasse.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!