Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Vinbärskakor

Syrliga kakor som passar bra som efterrätt. De blir inte som en fluffig sockerkaka utan mer härligt sega i konsistensen.

Allt om Mat
Vinbärskakor
Vinbärskakor
Vinbärskakor

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 200 g mandelmassa
  • 4 - 5 dl vinbär - röda (200-250 g)
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 50 g sötmandel - hackad

Apelsinsirap

  • 0,25 apelsin - rivet skal och saft
  • 2,5 msk strösocker
  • 2 msk vatten
  • 0,5 msk honung - flytande

Tillbehör

  • grädde - vispad, eller vaniljvisp

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, låt det svalna något och blanda ner i smeten.Vänd i vetemjöl. Riv mandelmassan fint och vänd ner i smeten.

  3. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 25 x 30 cm.

  4. Vänd bären i strösocker och majsstärkelse och fördela dem över smeten. Strö över mandel.

  5. Grädda kakan mitt i ugnen  ca 35 min.

  6. Koka under tiden upp apelsinskal, apelsinsaft, socker, vatten och honung i en kastrull. Låt lagen koka 2-3 min tills den tjocknat något.

  7. Ta ut kakan och ringla över apelsinsirapen. Låt kakan kallna och skär den i bitar. Servera med grädde eller vaniljvisp.

Vad tyckte du om receptet?