Vinbärskaka med valnötter och saltkola

Recept på vinbärskaka som är enkel att baka. På med ett knaprigt lock av mandlar, valnötter och härlig kolasmet - klart. Det är inte fel i receptet; det ska vara 1 tsk salt i saltkolan!
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2,5 dl röda vinbär - eller svarta vinbär

Saltkola

  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 100 g valnötter
  • 100 g sötmandel - skållad, skalad

Tillbehör

  • vinbär - röda eller svarta
  • grädde - lättvispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, vaniljsocker och äggen ett i taget. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret. Rör ihop till en smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Strö över bären. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Höj värmen till 250° och grill.

  2. Saltkola: Smält sockret i en stekpanna. Rör inte utan skaka i stället på pannan, och se till att allt socker smälter utan att bli bränt. Rör försiktigt ner smöret. Tillsätt grädden lite i taget. Låt koka ca 3 min under omrörning  Blanda ner saltet. Låt svalna.

  3. Blanda ner nötterna i kolasmeten och häll den över kakan. Ställ kakan högt upp i ugnen och låt nötterna få färg, ca 3 min. Passa noga så att de inte bränns. Låt kakan kallna. Servera med vinbär och grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!