Vinbärsgelé - recept

Laga gelé på röda eller vita vinbär. Vill du använda svarta vinbär, ta 1 1/2 dl vatten per liter bär. Gott till söndagssteken och som smaksättning i såser och grytor.
Lena Söderström
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2 l vinbär
  • 2 dl vatten
  • 9 dl strösocker - per liter avrunnen saft

Gör så här

  1. Rensa och skölj bären, men repa dem inte från stjälkarna.

  2. Koka bär och vatten tills bären avgivit sin saft, cirka 10 minuter. Häll bärmassan i en silställning och låt den självrinna i cirka 30 minuter.

  3. Mät upp den avrunna saften och beräkna mängd socker som behövs.

  4. Koka upp saften i syltgrytan. Ta grytan av värmen och rör försiktigt i sockret. Koka upp saft- och sockerblandningen tills det bubblar över hela ytan.

  5. Ta grytan av värmen och låt stå i cirka 5 minuter. Tag bort hinnan som bildats. Ös upp geléen i varma, små glasburkar, ändå upp till kanten. Sätt genast på rena lock och förvara i kylskåp.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök