Svartvinbärsgelé - recept

Koka svarta och röda vinbär till en härlig gelé och häll i små glasburkar. Ofta en mycket uppskattad present att ta med när man blir bortbjuden. Pricken över i:et när man serverar en stek eller vill smaksätta en sås.
Elisabeth Johansson
Foto: Anna Kern
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1 l vinbär - svarta eller röda
  • 1 dl vatten
  • 4 - 5 dl gelésocker - cirka

Gör så här

  1. Skölj bären.

  2. Lägg bären i en kastrull och häll över vattnet. Koka bären under lock i cirka 5 minuter, rör och mosa bären mot kanten.

  3. Häll upp bärmassan i en silduk.

  4. Mät saften och häll tillbaka den i kastrullen. Rör ner 1 deciliter gelésocker per deciliter saft.

  5. Koka upp saften. Skumma av gelén och häll upp den i väl rengjorda glasburkar. Sätt på locken och förvara gelén i kylen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök