Vinägrett

En sallad blir aldrig så bra som med en riktigt god vinägrett. Här hittar du grundreceptet på vinägrett som du sedan kan smaksätta med någon av förslagen; dijonsenap, asiatisk smaksättning, balsamvinäger eller brynt smör.

Vinägrett

Ingredienser

  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Enklast är att blanda vinägretten direkt i salladsskålen. Blanda vinäger, salt och peppar. Rör tills saltet lösts upp. 

    Foto: fotograf lina eriksson

    vinägrett

  2. Rör ner oljan och vispa s. det nästan blandar sig. När du slutar vispa delar sig olja och vinäger.

    Foto: fotograf lina eriksson

    vinägrett

  3. Vispa ner vattnet och vispa kraftigt tills vinägretten bildar en emulsion.

    Foto: fotograf lina eriksson

    vinägrett

  4. Smaksätt med något av förslagen nedan.

Vad tyckte du om receptet?

Smaksätt din vinägrett

Foto: fotograf lina eriksson

Asiatisk:

Använd rapsolja och smaksätt med 2 tsk rostad sesamolja. Ersätt salt och vatten med 1 msk japansk soja. Krydda med 1 tsk fint riven ingefära och 1 tsk sesamfrön.

Vinägrett med dijonsenap och vitlök:

1 liten vitlöksklyfta, mosad eller stött med saltet, som får stå 10 min. Det gör att vitlöken blir mildare. Rör ner den tillsammans med 1 tsk dijonsenap och 1 tsk honung i vinägern, tillsätt därefter oljan.

Balsamvinäger: 

Byt ut halva mängden vinäger mot balsamvinäger. Tillsätt 1 tsk honung, 1 msk hackad basilika och 1 msk finhackad rödlök.

Brynt smör:

Byt ut oljan mot brynt avsvalnat smör. Tillsätt 1 tsk grov senap och 1 tsk hackad dill. Som variant kan dillen bytas ut mot en halv pressad vitlöksklyfta.

 

Servera gärna salladen i en Oak serveringsskål av Sagaform!

 Läs mer och köp här. 

Bygg din egen dressing

Använd grundreceptet och byt ut vinägern mot annan syra, olivoljan mot annan olja och välj smaksättning.

Syra:

Röd – eller vitvinsvinäger, balsamvinäger, sherryvinäger, vinäger med smak till exempel frukt och bär, pressad citron, lime eller apelsin.

Olja:

Olivolja, rapsolja, solrosolja, valnötsolja, hasselnötsolja eller sesamolja.

Smaksättare:

Färska örter, hackad schalottenlök, senap, vitlök, ingefära, chili, honung, curry, soja, miso, brynt smör, knaperstekt bacon, tomatpuré eller wasabi.