Viltråbiff med friterad potatis, lingonhonung och västerbottensost

Viltråbiff med friterad potatis, lingonhonung och västerbottensost känns extra lyxigt och gott och det behövs bara 50 g per person till denna smårätt. Älgkalvfilé kan bytas ut mot hjortfilé eller svensk oxfilé.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 400 g älgkalvfilé
  • 0,5 tsk enbär
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 dl västerbottensost - lagrad

Friterad potatis

  • 2 amandinepotatis - eller snöbollspotatisar
  • 5 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt

Lingonhonung

  • 1 dl lingon
  • 1,5 msk honung

Tillbehör

  • mâchesallad
  • salladskott
  • olivolja

Gör så här

  1. Frys köttet i två dygn. Halvtina och putsa köttet väl på en kyld skärbräda. Skär det i tunna skivor. Stöt enbären i mortel. Fintärna köttet och blanda med enbär, timjan, salt och peppar. Lägg tillbaka i kylen under tiden övriga tillbehör förbereds.

  2. Friterad potatis: Skala och skär potatisen i mycket tunna strimlor. Låt torka på hushållspapper. Hetta upp oljan till 170°.  Fritera potatisen knaprig i oljan. Låt rinna av på hushållspapper. Salta.

  3. Tina lingonen och passera dem till en puré. Blanda med honung.

  4. Lägg upp råbiffen på tallrikar. Riv över osten med zestjärn. Lägg på friterad potatis. Fördela sallad runtom och ringla över lite olja. Droppa över lingonhonung. Servera direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!