Viltkalops med rotfrukter och rödbetor

Kalops är en fantastisk gryta med härliga smaker. Här byter vi ut nötköttet mot viltkött. Testa gärna hjortgrytbitar som finns i frysdisken. Vi tillsätter extra rotfrukter i grytan och såsen får ett smaktillskott av rödvin och socker för extra fyllighet.

Petra Lindstrand
Viltkalops med rotfrukter och rödbetor
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g hjortgrytbitar
  • 2 gula lökar
  • 300 g morötter
  • 150 g rotselleri
  • 2 msk smör - + 1 msk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl rött vin
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 msk strösocker
  • 5 dl vatten
  • 2 konc oxfond - med rödvin
  • 1,5 msk japansk soja
  • 2 lagerblad
  • 8 kryddpepparkorn

Tillbehör

  • 800 g potatis - kokt
  • inlagda rödbetor

Gör så här

  1. Skala och skär löken i stora klyftor. Skala och skär morötterna i tjocka

    skivor. Skala och tärna sellerin.

  2. Torka av köttet med hushållspapper och bryn bitarna runtom i 2 msk smör i en het stekpanna. Krydda med salt och peppar. Strö över mjöl, rör om och stek ytterligare i ca 30 sek. Tillsätt vinet. Häll kött och sky i en gryta.

  3. Stek lök, morötter och selleri i 1 msk smör i samma stekpanna. Tillsätt tomatpuré och socker och stek i ca 1 min. Tillsätt vattnet och låt koka upp. Häll över allt i grytan.  Tillsätt fond, soja, lagerblad och kryddpepparkorn.

  4. Låt grytan sjuda under lock i 1 1/2–2 tim tills köttet är mört.

  5. Servera kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Vad tyckte du om receptet?

Sugen på fler grytor? Spana in några av våra favoriter här: