Viltgryta med messmör och svarta vinbär

Viltgryta med messmör och svarta vinbär serveras med kvarngryn, som är en blandning av havre, vete och råg. Svarta vinbär finns att köpa frysta.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g grytbitar - vilt, t ex rådjur, hjort, älg eller ren
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 tsk salt - + 1/2 tsk
  • 2 krm svartpeppar - nymald, + 1 krm
  • 1 msk smör - + 2 msk
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl vatten
  • 3 msk viltfond - konc
  • 1 dl rött vin
  • 2 kvistar timjan
  • 2 lagerblad
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk messmör
  • 1 msk svartvinbärssylt - eller -gelé
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena, ev
  • 100 g trattkantareller
  • 100 g skogschampinjoner

Garnering

  • 3 msk bladpersilja - hackad
  • 0,5 dl svartavinbär

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Skala och skär morötter och palsternacka i bitar. Krydda köttet med 1 tsk salt och 2 krm peppar.

  2. Bryn köttet runt om i 1 msk smör och olja i en gryta. Ta upp och lägg på ett fat. Fräs löken 2–3 min, tills den mjuknat. Lägg tillbaka köttet. Tillsätt vatten, viltfond, vin, timjan och lagerblad. Koka upp. Sjud under lock ca 1 timme.

  3. Blanda ner morötter och palsternacka, tillsätt grädde, messmör och sylt. Sjud ytterligare ca 15 min, tills rotfrukterna är mjuka och köttet mört. Red eventuellt grytan med majsstärkelse utrörd i lite vatten.

  4. Skär kantarellerna i mindre bitar och champinjonerna i klyftor. Stek svampen i en torr stekpanna ca 5 min så att vätska kokar in.

  5. Tillsätt 2 msk smör och stek tills svampen blir gyllenbrun. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Rör ner svampen i grytan strax före servering. Garnera med persilja och svarta vinbär.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!