Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Viltgryta med messmör och svarta vinbär

Viltgryta med messmör och svarta vinbär serveras med kvarngryn, som är en blandning av havre, vete och råg. Svarta vinbär finns att köpa frysta.

Monica Eisenman
Monica Eisenman
Viltgryta med messmör och svarta vinbär
Viltgryta med messmör och svarta vinbär
Viltgryta med messmör och svarta vinbär
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g grytbitar - vilt, t ex rådjur, hjort, älg eller ren
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 tsk salt - + 1/2 tsk
  • 2 krm svartpeppar - nymald, + 1 krm
  • 1 msk smör - + 2 msk
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl vatten
  • 3 msk viltfond - konc
  • 1 dl rött vin
  • 2 kvistar timjan
  • 2 lagerblad
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk messmör
  • 1 msk svartvinbärssylt - eller -gelé
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena, ev
  • 100 g trattkantareller
  • 100 g skogschampinjoner

Garnering

  • 3 msk bladpersilja - hackad
  • 0,5 dl svarta vinbär

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Skala och skär morötter och palsternacka i bitar. Krydda köttet med 1 tsk salt och 2 krm peppar.

  2. Bryn köttet runt om i 1 msk smör och olja i en gryta. Ta upp och lägg på ett fat. Fräs löken 2–3 min, tills den mjuknat. Lägg tillbaka köttet. Tillsätt vatten, viltfond, vin, timjan och lagerblad. Koka upp. Sjud under lock ca 1 timme.

  3. Blanda ner morötter och palsternacka, tillsätt grädde, messmör och sylt. Sjud ytterligare ca 15 min, tills rotfrukterna är mjuka och köttet mört. Red eventuellt grytan med majsstärkelse utrörd i lite vatten.

  4. Skär kantarellerna i mindre bitar och champinjonerna i klyftor. Stek svampen i en torr stekpanna ca 5 min så att vätska kokar in.

  5. Tillsätt 2 msk smör och stek tills svampen blir gyllenbrun. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Rör ner svampen i grytan strax före servering. Garnera med persilja och svarta vinbär.

Vad tyckte du om receptet?