Viltfärspiroger

Piroger är perfekt utflyktsmat som mättar bra. De här får fin vitkaraktär med enbär i kryddningen.
Elisabeth Johansson
Lisen Sundgren

Viltfärspiroger

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 4 msk olivolja - eller rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 13 - 14 dl dinkelsikt - (780 - 840 g)

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 5 enbär
  • 1 msk smör
  • 400 g viltfärs
  • 2 krm muskot - mald
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 200 g ost - riven

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll  vatten och olja över jästen och tillsätt salt. Arbeta in mjölet lite i taget till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk 40–50 min.

  2. Fyllning: Skala och hacka löken. Krossa enbären i mortel. Fräs löken i smör i en stekpanna. Tillsätt färs, enbär, muskot, salt och peppar. Stek ca 5 min. Låt kallna.

  3. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i 24 bitar och forma dem till runda bullar. Kavla ut till 1/2 cm tjocka rundlar, ca 12 cm i diameter. Lägg lite av fyllningen på ena sidan och strö på riven ost. Vik ihop och tryck ihop skarven med en gaffel. Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg

  4. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, tills pirogerna fått fin gyllenbrun färg. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!